EU-simulatie leerpakket

Leer uw leerlingen omgaan met politieke besluitvorming en laat ze het zelf ervaren.

Voor de ondersteuning van leerkrachten en scholen die willen werken rond het thema democratie en besluitvorming hebben we een leerpakket ontwikkeld dat u kunt boeken en onder onze begeleiding samen met uw klas kunt spelen.

Doelgroep: Leerlingen uit de derde graad secundair

Inhoud leerpakket

Het simulatiespel
Het leerpakket bestaat uit een simulatiespel waarin leerlingen in de huid kruipen van Europese staatshoofden en regeringsleiders tijdens een bijeenkomst van de Europese Raad en op speelse wijze leren wat waarden, belangen en compromissen zijn. Het leerpakket is ingebed in de eindtermen van de derde graad secundair. 

De casus
De leerlingen zitten samen rond de tafel om de problematiek van de vluchtelingencrisis te ontleden. Wat voor sommigen ooit een ver-van-mijn-bedshow was, is geëvolueerd tot één van Europa’s grootste crisissen. De tragedie op Lampedusa of de verschrikkelijke foto van het jongetje Aylan, het zijn beelden die op ons netvlies zijn gebrand. De aanpak van de vluchtelingencrisis is niet alleen inhoudelijk een belangrijk dossier voor de EU. Het is ook een sterke illustratie van de (internationale) besluitvorming in de EU. Door de besluitvorming te simuleren en in de huid te kruipen van de politici die de beslissingen nemen, kunnen we nog dieper in de EU duiken.

Eindtermen
Het leerpakket sluit perfect aan bij een hele waaier aan (vakoverschrijdende) eindtermen. Wanneer de leerlingen in de huid van Merkel, Michel, Macron en co kruipen en verschillende dilemma's, botsingen, spanningen, beschuldigingen en onderhandelingen afhandelen leren ze:

  • informatie kritisch en vanuit verschillende standpunten te benaderen
  • zich mondeling duidelijk te uiten
  • verschillende argumentaties tegen elkaar af te wegen
  • inzicht te krijgen in hoe de mondialisering voordelen, problemen en conflicten met zich meebrengt
  • ingenomen standpunten te confronteren met conflicterende gegevens

Meer weten? Volledige lijst met aansluitende eindtermen (pdf)

Praktisch

Duur: een halve dag (3 of 4 lesuren)
Methodiek: sterk interactief spel waarbij leerlingen zowel individueel als in de klasgroep werken
Doelgroep: 3de graad ASO 
Aantal deelnemers: 28 leerlingen voor 28 EU lidstaten, maar heel flexibel met een minimum van ca. 15 leerlingen
Prijs: dit leerpakket bieden wij gratis aan
Locatie: bij u op school of op de Universiteit Antwerpen
Ondersteuning: in aanloop van het simulatiespel kunt u gebruik maken van de ondersteuning door één van onze (student)assistenten die graag met u de voorbereidingen doorneemt.
Timing: dit leerpakket kan tijdens het gehele schooljaar aangevraagd worden maar minstens een maand op voorhand.

Contact

Praktische vragen? Contacteer Miet Kuppens

Heeft u nog inhoudelijke vragen? Neem contact op met Peter Bursens

Mail. peter.bursens@uantwerpen.be 
Tel. 032655722 

In samenwerking met

Het leerpakket is tot stand gekomen door een samenwerking tussen het departement Politieke Wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen en het MUNAntwerpen


en wordt ondersteund door het Jean Monnet Centre of Excellence aan de Universiteit Antwerpen

Scholieren Model United Nations'.

Indien u op zoek bent naar een simulatiespel in een ander format, kunnen wij u doorverwijzen naar de ScholierenMUN die op 22 maart georganiseerd wordt door de studentenorganisatie Antwerp Model United Nations. Gedurende een volledige dag verdiepen de leerlingen van verschillende secundaire scholen zich in het besluitvormingsproces van de Algemene Vergadering van de VN of de Europese Raad rond een selectie van nader te bepalen actuele problemen. In dit spel kruipen leerlingen eveneens in de rol van een lidstaat en nemen ze actief deel aan het debat om tot oplossingen te komen.

Meer informatie via www.minimun.be en secgen@antwerpmun.be