Geneeskunde en Gezondheids­wetenschappen

Studenten geneeskunde getuigen

Een studie- of stageverblijf in het buitenland is bijzonder populair bij studenten geneeskunde. Hieronder vertellen een aantal studenten over hun ervaring in het buitenland. 

Isabelle Deboutte (studie, Barcelona)

"Ik hou ervan om nieuwe dingen te ontdekken en mezelf uit te dagen"

Isabel Deboutte ging tijdens haar masteropleiding geneeskunde op Erasmusuitwisseling naar de metropool Barcelona.

Isabel: "Ik wist al heel lang dat ik een periode in het buitenland wilde studeren. Ik hou ervan om nieuwe dingen te ontdekken en mezelf uit te dagen én ik vind het leuk om nieuwe talen te leren, oefenen en verbeteren. Het schrok me dus niet af dat de lessen in het Spaans en Catalaans zouden zijn. Binnenkort ga ik opnieuw naar het buitenland voor mijn stage, deze keer naar Montpellier. Dat ik daar mijn Frans zal kunnen oefenen, speelde opnieuw een rol bij mijn keuze.

Mijn studietijd in Barcelona was de beste tijd van mijn leven. Het waren fantastische maanden, waarin ik volledig verliefd geworden ben op het bruisende Barcelona en waarin ik veel nieuwe mensen ontmoet heb. Ik leerde ook mezelf goed kennen. Zeker in het begin van je verblijf ben je helemaal op jezelf aangewezen en moet je dus heel zelfstandig zijn. Ik had het geluk om op de eerste dag al een goede vriendin te ontmoeten, waardoor ik weinig last had van heimwee.  

Ik heb ontelbare onvergetelijke momenten gehad, maar een concert van Oscar and the Wolf was toch een hoogtepunt. Het concert was vrijwel privé aangezien ze in Spanje niet zo bekend zijn. Ik kan de sfeer niet goed omschrijven, maar het was pure vrijheid en geluk wat we toen voelden.

Studenten twijfelen vaak om naar het buitenland te gaan door de hoge werklast tijdens hun studie en de administratie die zo’n overgang met zich meebrengt. Dat valt echter in het niets bij de ervaring die je ervoor terugkrijgt. Ik raad iedereen aan om een periode naar het buitenland te gaan tijdens je studie. Je bent maar één keer jong: geniet er ten volle van!"


Mathias Van Geyt (studie, Boedapest)

"De beste vijf maanden uit mijn leven, een onvergetelijke ervaring"

Mathias Van Geyt ging op Erasmusuitwisseling naar Boedapest en vertrekt binnenkort naar Australië voor een stage van 3 maanden. 

“Ik heb altijd al de drang gehad om andere culturen, steden en landen te verkennen. Ik heb destijds voor Boedapest gekozen vanwege het Engelstalig programma. Studenten van overal ter wereld nemen deel aan het geneeskunde curriculum van de Semmelweis University. Dat creëert een brede waaier aan verschillende nationaliteiten, waar je je als buitenlandse student direct thuis voelt.

Stap uit je comfortzone

Mijn verblijf in Boedapest heeft me geholpen te realiseren wat ik echt belangrijk vind in mijn leven en wat ik de moeite waard vind om na te streven, zowel persoonlijk als tijdens mijn studie en carrière. Het was werkelijk een onvergetelijke ervaring. In mijn hele opleiding was dit het semester waar ik het meest heb geleerd, zowel op persoonlijk als op academisch vlak. Doordat je in een nieuwe omgeving terecht komt, ben je vaak op jezelf aangewezen. Je krijgt de kans om nieuwe ervaringen op te doen en uit je comfort zone te stappen.

Warme sfeer onder Erasmusstudenten

De eerste dagen tijdens je Erasmusbezoek moet je letterlijk en figuurlijk je weg zien te vinden, dat is wel even wennen. De meeste studenten die op Erasmus gaan zijn avontuurlijk ingesteld, sociaal en open-minded. Er heerst een warme sfeer onder de Erasmusstudenten. Je bouwt ongelofelijk snel hechte en intense vriendschappen op, waardoor het afscheid me heel zwaar viel. Het beruchte ‘zwart gat’ fenomeen is zeker geen fabeltje. Je beleeft enorm veel samen, zowel op studievlak als ernaast. De uitstappen, roadtrips en feestjes horen natuurlijk ook bij het leven van een Erasmusstudent. Dit heeft er allemaal voor gezorgd dat het werkelijk de beste vijf maanden waren uit mijn leven.

Klaar voor de volgende stap: emergency medicine in Australië

Binnenkort vertrek ik voor 3 maanden naar Australië om mijn stage te doen, een land dat bekend staat om zijn uitstekende gezondheidszorg en goede begeleiding van stagiairs. Het was altijd al mijn droom om emergency medicine in Australië te doen dus ik ben enorm blij dat het bijna zover is.

Bedside teaching

Mijn advies aan toekomstige studenten? Vanaf dat de gedachte in je opkomt om naar het buitenland te gaan tijdens je studie, niet twijfelen! Het vraagt wel wat werk om alles te regelen, maar dat is slechts een kleine prijs voor de ervaring die je zal opdoen. Je krijgt de kans om ervaring op te doen in een ziekenhuis en om de geneeskunde al vroeger vanuit een praktisch standpunt te benaderen, bedside teaching is vaak de norm. Dit is slechts een van de vele pluspunten die ik in Boedapest heb ervaren.”

Nathan Van Hoeck (stage, Zuid-Afrika)

"Voor ons is zorg vanzelfsprekend, niet iedereen heeft zo veel geluk"

Nathan Van Hoeck volgde tijdens zijn masteropleiding geneeskunde een buitenlandse stage in Zuid-Afrika.

Nathan: "Ik volgde eigenlijk twee stages: chirurgie en interne geneeskunde. Chirurgie had ik gekozen omdat ik hoorde dat je in Zuid-Afrika veel praktijkervaring opdoet. Dat klopte inderdaad. Op mijn eerste dag werd ik meteen in het diepe gegooid. Er kwamen mensen met steekwonden, kogelwonden en letsels van auto-ongelukken binnen op de trauma-afdeling. Waar ik ook keek, overal waren er gewonden. Andere studenten toonden mij waar het materiaal lag en ik was al snel aan de slag. Zo kon ik inderdaad veel oefenen, maar de omstandigheden waarin de mensen zorg kregen, waren tragisch.

Wat ik tijdens de stage geleerd heb, kan ik niet in een paar regels beschrijven. Het belangrijkste is dat ik besef hoeveel geluk we hebben met onze situatie hier in Europa. Voor ons is zorg vanzelfsprekend. Niet iedereen heeft zo veel geluk. Een buitenlandse stage is een kans die geen enkele geneeskundestudent zou mogen laten liggen en daarom moedig ik iedereen aan om het te doen!"

Haya Salman (stage, Mexico)

"Wanneer je in een operatiezaal terechtkomt waar ze ineens bachata dansen, dan weet je dat je een speciale stageplek hebt gekozen"

Haya Salman liep 8 weken stage in Monterrey (Mexico) 

Haya: Tijdens mijn eerste stagedag werd ik verwelkomd met de woorden 'Welkom bij onze Mexicaanse familie’. Het ziekenhuis waarin ik terechtkwam, voelde als een warm bad en ik denk nog elke dag aan alle fijne momenten die ik heb gehad met medestudenten en collega’s. Alleen reizen, zelf op pad gaan en zelfstandiger worden zijn enkele persoonlijke doelen die ik ook heb behaald, naast het verbreden van mijn wereldbeeld over de geneeskunde en gezondheidszorg.

Als ik morgen terug kon gaan, dan zou ik het meteen doen. Ik raad ook iedereen aan om een buitenlandse ervaring op te doen. Je leert zo veel meer dan enkel wat je leert op je stageplek en krijgt er ontzettend mooie ervaringen en herinneringen ervoor terug. En die neem je voor de rest van je leven mee! 

Hasta pronto México, estuviste increíble!"