De collectie Preciosa bevat de oudste erfgoedcollectie die deel uitmaakt van de Bijzondere Collecties, al zijn er in de loop der tijd zijn er ook moderne collecties bijgekomen. De term 'preciosa' is een alternatief voor 'kostbare werken' of 'bijzondere collecties' en omvat bibliothecair erfgoed dat kostbaar, kwetsbaar of uniek is en om die reden een aparte behandeling vraagt. De collectie wordt bewaard in een afgesloten depot en is op afspraak raadpleegbaar in de Leeszaal Bijzondere Collecties. 

Collectie

De collectie Preciosa bestaat voornamelijk uit oude drukken (uitgegeven voor 1830), maar bevat ook manuscripten, prenten, kostbare moderne preciosa en beschadigde werken. Hier lees je meer over het collectieprofiel en de deelcollecties.

Publiekswerking

De afdeling Bijzondere Collecties investeert in de ontsluiting van haar erfgoed. We organiseren zelf activiteiten of werken mee aan externe projecten. 

Digitalisering

We investeren al jarenlang in de digitale ontsluiting van onze erfgoedcollectie en blijven daar voortdurend op inzetten. Het digitale aanbod blijft toenemen en komt zo binnen ieders handbereik, zelfs op wereldschaal. Ontdek het aanbod. 

Onderzoek

De afdeling Bijzondere Collecties faciliteert en stimuleert onderzoek naar haar erfgoedcollecties. We werken samen met docenten en studenten, en stellen onze deuren open voor onderzoekers uit binnen- en buitenland. Lees meer.

Erkende Erfgoedbibliotheek

Sinds 2011 draagt de Universiteitsbibliotheek Antwerpen, samen met de Bibliotheek van het Ruusbroecgenootschap, het kwaliteitslabel van erkende Erfgoedbibliotheek. Hier lees je wat dat betekent.