Opleidingsinfo

Hoe ziet je opleiding eruit?

Stevige basis in wetenschappen

Biochemie is een wetenschap in het grensgebied van biologie, chemie en fysica. In het eerste jaar van je opleiding ligt de focus op deze wetenschappen: ze liggen immers aan de basis van al wat volgt in de latere jaren.

Ook wiskunde en statistiek komen om deze reden aan bod in je studieprogramma.

Natuurlijk proef je tegelijk ook al van enkele biochemische vakken:

  • je bestudeert cellen en hun morfologie en functie in verschillende weefsels
  • je bestudeert hoe een embryo zich ontwikkelt vanuit een bevruchte eicel

Theorie en praktijk op elkaar afgestemd

In het tweede en derde jaar verschuift de focus helemaal naar de biochemische disciplines. Je verdiept je in onderwerpen zoals microbiologie, enzymologie, metabolisme en genetica.

Tijdens practicumlessen leer je de technieken van het biochemisch onderzoek. In het tweede jaar start je met basisopdrachten zoals:

  • een micro-organisme (zoals een bacterie of een virus) laten opgroeien en karakteriseren
  • de identiteit van een onbekende bacterie achterhalen
  • een eiwit kweken in een bacterie (eiwitexpressie)

In het practicum van het derde jaar ga je verder met meer gevorderde technieken zoals het kweken van cellen en het aanmaken en zuiveren van DNA.

Een vleugje informatica

DNA-onderzoek, bij wijze van voorbeeld, levert tegenwoordig enorme hoeveelheden gegevens op. Wist je dat er meer dan 800 miljoen basenparen in het DNA van een aardappel zitten? Om vat te krijgen op al deze informatie kan je handig gebruikmaken van de computer. Doorheen je opleiding leer je hoe je met slimme software en gesofisticeerde databases aan de slag kan.

Je staat er niet alleen voor

In de labo’s werk je veel samen met je medestudenten. Heb je een vraag die zij niet kunnen beantwoorden? Je kan rekenen op een vlot contact met onze proffen en assistenten. Ook zij zullen je graag verder helpen.

Bachelorscriptie

Je rondt je bacheloropleiding af met een bachelorscriptie. In een onderzoekslaboratorium neem je actief deel aan het wetenschappelijk onderzoek van een van onze onderzoeksgroepen. In je scriptie schrijf en bespreek je de resultaten van dit onderzoek.

Iets voor jou?

Sterk in chemie, biologie en fysica

Je kiest deze opleiding vanuit een interesse in de biologie en de chemie van het leven, van de organismen en van hun cellen. Een studierichting in het secundair onderwijs met veel wetenschappen en wiskunde is de beste voorbereiding.

Je zal straks veel uren in het laboratorium doorbrengen. Interesse in onderzoek en zin voor teamwerk zijn daarbij onmisbaar.

Bereid je voor

IJkingstoets

Wil je een goede inschatting van je voorkennis kunnen maken? Dat kan via de ijkingstoets. Deelname wordt sterk aangeraden!

Overbruggingsonderwijs

In september kan je deelnemen aan het overbruggingsonderwijs. Je krijgt dan de kans om:

  • je kennis van wiskunde en chemie bij te spijkeren
  • academisch Nederlands te leren gebruiken
  • je studievaardigheden aan te scherpen

Aan de slag

(Andere) voorkennis kan je testen, opfrissen en bijschaven op ons online voorbereidingsplatform.