Bachelor in de biomedische wetenschappen

Bachelor in de biomedische wetenschappen

Tussen mens en molecule

De opleiding biomedische wetenschappen, iets voor jou?

Jij

  • Ben je geboeid door menselijke erfelijkheid? Of door gedrag? Of door de ziekteleer en werking van geneesmiddelen?
  • Heb je een sterke interesse in wetenschap, in het bijzonder de wetenschap van het menselijk leven? ​
  • Wil je wetenschappelijk onderzoek doen op het niveau van cellen en moleculen?
  • Wil je later bijdragen tot de ontwikkeling van behandelingen tegen ziekten?

Je opleiding

In de opleiding biomedische wetenschappen bestudeer je de mens in ziekte en gezondheid tot op het moleculaire niveau.

Ons team van wetenschappers, artsen, dierenartsen en apothekers deelt zijn wetenschappelijke kennis met jou, maar neemt je ook mee het laboratorium in. Je staat meteen met twee voeten in het onderzoek naar microbiële infecties, neurologische aandoeningen, genetische afwijkingen, de invloed van milieufactoren op de mens…

Als universiteit werken we nauw samen met tal van onderzoeksinstituten en ziekenhuizen. Vooral in de masteropleiding sta je er op de eerste rij om te leren van specialisten uit alle takken van het biomedisch onderzoek.

Je toekomst

Met dit bachelordiploma op zak heb je rechtstreekse toegang tot de master in de biomedische wetenschappen. Er zijn 3 Nederlandstalige afstudeerrichtingen:

Je kan je opleiding ook verderzetten in het Engels en kiezen voor de Master of Biomedical Scienes. Die heeft twee afstudeerrichtingen:

​Als je later wil lesgeven in het secundair onderwijs, kan je opteren voor een educatieve master. Je hebt keuze tussen de afstudeerrichtingen biochemie en biotechnologie en gezondheidswetenschappen.

Je kan aan de Universiteit Antwerpen ook rechtstreeks doorstromen naar de master in de biochemie en de biotechnologie.

Na de masteropleiding kiezen heel wat studenten ervoor om te doctoreren. Een deel van hen blijft ook na hun doctoraat in het wetenschappelijk onderzoek actief. Anderen vinden een job in de biotechnologische of farmaceutische industrie, elders in het bedrijfsleven, bij de overheid, in ziekenhuizen of in het onderwijs.