Jobmogelijkheden

  • Deze jobmogelijkheden zijn enkel van toepassing voor wie het masterdiploma behaald heeft.

Waar je later terechtkomt, hangt natuurlijk grotendeels af van de afstudeerrichting die je kiest. In grote lijnen kan je na de masteropleiding twee richtingen uit. Twee derde van onze studenten kiest ervoor om te doctoreren. De anderen gaan meteen het werkveld in.

Promoveren tot doctor

Je studieresultaten bepalen in grote mate je kans om een doctoraatsbeurs te krijgen. De doctoraatsopleiding duurt vervolgens 4 jaar. Je werkt in een onderzoekslaboratorium van de universiteit, waar je een proefschrift maakt. Omdat je werkt, krijg je als doctoraatsstudent een loon.

Met je doctorstitel op zak kan je verder als postdoctoraal onderzoeker aan de universiteit. In vele gevallen combineer je deze job met die van docent in het hoger onderwijs.

Je doctorstitel maakt ook het verschil op de arbeidsmarkt: je stroomt makkelijker door naar leidinggevende onderzoeksfuncties.

Geneesmiddelen, voeding en milieu

Onderzoekslaboratoria vind je dus niet alleen aan de universiteit. Je kan ook aan de slag in de laboratoria van:

  • ziekenhuizen
  • de overheid en semioverheidsinstellingen
  • farmaceutische bedrijven
  • biotechnologische bedrijven (bijvoorbeeld in de milieu- of voedingssector)

Een belangrijke groep biomedici wordt clinical research associate (CRA) in het geneesmiddelenonderzoek. In deze functie test je de doeltreffendheid en veiligheid van geneesmiddelen in klinische studies.

Steeds meer worden biomedici ook betrokken in de dagelijkse klinische praktijk. Ze doen er hoogtechnische onderzoeken van patiënten.

Schuilt er een ondernemer in jou?

In de farmaceutische sector kan je als artsenbezoeker aan de slag. Je informeert huisartsen, specialisten en apothekers over nieuwe geneesmiddelen en medische producten. Daarna kan je eventueel doorstromen naar een managementfunctie binnen de sector.

Ambieer je een managementfunctie in een bedrijf of bij de overheid? Dan is de minor management (en entrepreneurship) in de masteropleiding de juiste keuze voor jou.

Je kennis doorgeven aan jongere generaties

Als biomedicus vind je ook probleemloos je weg naar het secundair onderwijs. Als je dit wil doen, kies je voor een educatieve master. Je hebt keuze tussen de afstudeerrichtingen biochemie en biotechnologie en gezondheidswetenschappen.