Bachelor in de diergeneeskunde

Bachelor in de diergeneeskunde

De opleiding diergeneeskunde, iets voor jou?

​Jij

  • Ben je vlot in de omgang met dieren, maar ook met mensen?
  • Wil je leren hoe je dieren geneest en gezond houdt?
  • Heb je oog voor de zorgen en vragen van de eigenaars?
  • Kan je tegen een stootje, zowel fysiek als mentaal?

Je opleiding

Diergeneeskunde zoekt een antwoord op vragen zoals:

  • Wat zijn de meest voorkomende ziektes bij huisdieren?
  • Hoe houdt een veehouder zijn dieren gezond en de melkproductie op peil?
  • Hoe voorkomen we varkenspest en mond-en-klauwzeerepidemieën?
  • Wat is nodig om de kwaliteit en veiligheid van vis, vlees en zuivelproducten te garanderen?

Aan de Universiteit Antwerpen kies je met de bacheloropleiding diergeneeskunde voor een intensieve opleiding en meteen ook voor een vlot contact met je docenten.

In de bacheloropleiding leer je nog niet meteen de volledige praktische kant van het beroep. Eerst verken je de theoretische basis over het gezonde dier. Je krijgt wel een inleiding in de klinische en praktische aspecten van het dierenarts-beroep.

We vinden het ook belangrijk dat je vlot en veilig leert omgaan met dieren: in onze demonstratiestal De Ark leer je al doende alles over dierengedrag en dierenwelzijn.

Je toekomst

Je bachelordiploma geeft je rechtstreekse toegang tot de master in de diergeneeskunde van de Universiteit Gent. Dat is de enige Vlaamse universiteit die deze masteropleiding organiseert. Via wederzijds overleg zorgen we ervoor dat je na je bacheloropleiding in Antwerpen probleemloos kan aansluiten bij de masterstudenten in Gent.

Blijf je liever aan de Universiteit Antwerpen? Na je bacheloropleiding kan je ook rechtstreeks doorstromen naar de master in de biomedische wetenschappen (6 afstudeerrichtingen) of naar de master in de biochemie en de biotechnologie.

De meeste dierenartsen werken als zelfstandig dierenarts, eventueel in een groepspraktijk. Hoewel het behandelen van zieke dieren hun hoofdtaak blijft, is voor runder-, varkens- en pluimveedierenartsen het belang van ziektepreventie en bedrijfsbegeleiding de laatste jaren sterk toegenomen.

Ga je later niet aan de slag in een dierenartspraktijk? Je hebt ook jobmogelijkheden in de levensmiddelenindustrie, in de farmaceutische sector en veevoederbedrijven, of in het onderwijs en het wetenschappelijk onderzoek.