Toelatingsexamen dierenarts

Blijf op de hoogte!

Als je in Vlaanderen diergeneeskunde wil studeren, moet je een toelatingsexamen dierenarts afgelegd hebben. Net als bij de opleiding geneeskunde gaat het om een bindend toelatingsexamen met een numerus fixus. Dat betekent dat je moet slagen voor alle onderdelen van het toelatingsexamen en bij de 240 beste kandidaten moet horen om aan de opleiding te kunnen beginnen.

Het toelatingsexamen dierenarts

Het examen bestaat uit 2 onderdelen:

  • Kennis en inzicht in de wetenschappen (KIW): dit examenonderdeel test je kennis van en inzicht in biologie, fysica, chemie en wiskunde.
  • Generieke competenties (GC): dit examenonderdeel peilt naar je algemene vaardigheden en communicatieve en cognitieve competenties.

Meer informatie over het toelatingsexamen dierenarts vind je op de website van de Vlaamse overheid over de toelatingsexamens. Je leest er hoe het examen zal zijn samengesteld en welke voorkennis er wordt verwacht. Je vindt er ook een proefexamen

Het toelatingsexamen 2024 vindt plaats op donderdag 4 juli. Er is geen herkansing mogelijk! Inschrijven kan vanaf 1 maart tot en met 15 mei 2024 (ten laatste 12 uur ‘s middags) via toelatingsexamensvlaanderen.be.

Je voorbereiden op het toelatingsexamen dierenarts 2024

Om je te helpen bij je voorbereiding voor dit toelatingsexamen is de Faculteit FBD een samenwerking aangegaan met EMSA Antwerpen, een vereniging voor studenten geneeskunde en (bio)medische wetenschappen. Zij organiseren jaarlijks een voorbereidende cursus voor het toelatingsexamen arts, tandarts en dierenarts. De cursus bestaat uit een online pakket, een oefenbundel en workshops on campus. 

Online pakket

Het online pakket bestaat uit video's die de leerstof voor de onderwerpen wiskunde, chemie, fysica en biologie toelichten. Je moet deze video's bekijken als voorbereiding op de Workshops.

Workshops

Van februari tot en met april gaan workshops door op Campus Drie Eiken. Tijdens de workshops wiskunde, chemie, fysica en biologie krijg je uitleg van de docenten bij de moeilijke punten van de theorie voor het examenonderdeel kennis en inzichten in de wetenschappen. Je lost gezamenlijk oefeningen op, en krijgt antwoord op je vragen. Ook de generieke competenties komen aanbod in de workshops CLEAR en VAARDIG

Meteen na je inschrijving kan je alvast met het online pakket aan de slag. De exacte data van de workshops vind je op de website van EMSA.

Oefenbundel

Je ontvangt ook een gratis oefenbundel vol oefeningen op alle onderdelen gebaseerd op de toelatingsexamens van vorige jaren. Vanaf eind april kan je meedoen aan een proefexamen met verbetersleutel dat je kan downloaden.

Inschrijven

Het volledige voorbereidingstraject met online video's, workshops en oefenbundel kost slechts 40 euro. Inschrijven kan via de website van EMSA.

Let op: het volgen van deze voorbereidende cursus is een goede voorbereiding op het toelatingsexamen dierenarts, maar volstaat niet. Je zal ook zelf nog aan de slag moeten om de gevraagde voorkennis te verwerven of te herhalen.

Studenten getuigen

Studenten Roos en Camille volgden vorig jaar de voorbereidende cursus van EMSA en zijn in september gestart met de opleiding diergeneeskunde aan UAntwerpen. Ze vertellen over hun ervaring met de cursus en het toelatingsexamen dierenarts in het filmpje hieronder. Ze hebben ook enkele tips om je goed voor te bereiden.

Ook studenten Emilia en Anabel deden mee aan de cursus en het toelatingsexamen en schreven daar het volgende over:

"Ik heb wetenschappen-wiskunde gestudeerd met 6 uur wiskunde. Tijdens het jaar vond ik niet echt de tijd om te leren voor het toelatingsexamen en daar hielp de EMSA-cursus wel mee voor mij. We herhaalden bijna alle leerstof en maakten oefeningen. De proffen gaven ook tips omdat de oefeningen anders zijn dan in het middelbaar. De week voor het toelatingsexamen heb ik veel gestudeerd. Ik raad dan ook aan om een boek te kopen met alle leerstof die je moet kennen. Ik ben zelf niet klaar geraakt met heel het boek maar probeerde zoveel mogelijk oefeningen te maken. Ik raad ook zeker aan om proefexamens te maken. Dit geeft je een beeld van welk onderdeel je nog beter moet studeren. Ik vond de leestekst van het toelatingsexamen veel gemakkelijker dan die van de proefexamens, zelfs met dyslexie, dus je moet je daar niet zo veel zorgen over maken!" - Emilia, Ba1 diergeneeskunde UAntwerpen

"In het middelbaar onderwijs heb ik de richting Latijn-wiskunde gevolgd. De kennisclips en lessen op de campus zorgen voor een goede opfrissing van de leerstof. Bovendien reikt men hier tijdbesparende oplossingsmethoden aan die goed van pas kunnen komen op het toelatingsexamen. Persoonlijk heb ik bij deze cursus het meest gebruik gemaakt van de oefeningenbundel. Dit is een bundel vol met oefeningen van vorige toelatingsexamens per vakonderdeel. Doorheen het jaar heb ik voornamelijk oefeningen gemaakt en bijlessen gevolgd bij de leerkrachten wetenschappen van het middelbaar. Vlak na de eindexamens heb ik me ook volop op de theorie gestort. Het toelatingsexamen zelf was wat ik er van verwacht had (en misschien zelfs minder erg). Ik raad aan om heel veel oefeningen te maken zowel van de oefeningenbundel als proefexamens via de Vlaamse overheid, want dit is het niveau dat je kan verwachten op het toelatingsexamen. Bovendien is de lay-out van de proefexamens exact hetzelfde als deze op het toelatingsexamen, dus kan je er op deze manier reeds vertrouwd mee worden. Bij vragen en problemen ga zeker ten rade bij je leerkrachten uit het middelbaar: ze helpen je graag!" - Anabel, Ba1 diergeneeskunde UAntwerpen

Hoe hebben Roos en Camille zich voorbereid op het toelatingsexamen dierenarts?

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de voorbereidende cursus en het toelatingsexamen dierenarts? Laat dan hier je gegevens achter. We brengen je per mail op de hoogte van zodra er meer nieuws is.