Opleidingsinfo

Hoe ziet je opleiding eruit?

Bouwen op een sterk fundament

Zoals alle wetenschappelijke opleidingen begint deze opleiding bij de basiswetenschappen. Kennis van chemie – algemene, organische, anorganische en analytische chemie – is uiteraard onmisbaar. Wat biologie betreft zijn zowel plant- als dierkunde belangrijk. Ook fysica staat op het programma, met inbegrip van wiskunde.

Met deze basiskennis voorhanden kun je starten aan de eigenlijke farmaceutische vakken zoals farmaceutische chemie, pathofysiologie of farmacognosie.

De link met de beroepswereld is tijdens je opleiding nooit ver weg. Daar waken onze docenten over. Veel lessen worden vanuit de praktijk gegeven. Zowel onze studenten als hun toekomstige werkgevers zijn daar heel enthousiast over.

Leren, maar ook doen

De opleiding heeft uiteraard een praktische kant: verwacht maar dat je heel wat uren in het laboratorium zal doorbrengen.

Ook los daarvan willen we je veel zelfstandig laten werken. Naast de klassieke hoorcolleges:

 • volg je seminaries in kleine groepen
 • maak je thuis opdrachten die je elektronisch inlevert
 • ga je op (internationale) inleefstage in een (ziekenhuis)apotheek, een klinisch laboratorium of onderzoekslaboratorium, of een farmaceutisch bedrijf

Dat je veel zelfstandig werkt, wil niet zeggen dat onze docenten en assistenten niet voor je klaar staan. Bij problemen zetten zij jou steeds op een snelle en soepele manier weer op pad.

Een academische portfolio

Doorheen de bachelorjaren train je ook je academische vaardigheden:

 • je leert je weg zoeken in wetenschappelijke literatuur
 • je schrijft zelf een wetenschappelijk artikel
 • je geeft een presentatie over je inleefstage
 • in het derde jaar neem je deel aan een vraag- en antwoordgesprek met apothekers

Al het werk dat je doet voor deze opdrachten verzamel je in een portfolio, die je elk jaar verder aanvult. Aan de hand daarvan volgen we samen je vorderingen op.

Bekijk de infosessie over de opleiding

Mag je starten?

Toelatingsvoorwaarden

Met een diploma secundair onderwijs kan je rechtstreeks inschrijven in deze bacheloropleiding. Ook andere diploma’s of getuigschriften kunnen je toelating geven. Lees daarom ook de uitgebreide info over de toelatingsvoorwaarden.

IJkingstoets verplicht

Je moet daarnaast verplicht deelnemen aan de ijkingstoets.

Inschrijven voor deze opleiding is dan enkel mogelijk als je het deelnamebewijs hebt. De toets is echter niet-bindend. Dat wil zeggen: de universiteit zal je inschrijving niet weigeren als je niet slaagt.

De ijkingstoets test je voorkennis van wiskunde en wetenschappen. Dankzij de ijkingstoets ontdek je of je goed voorbereid bent op de opleiding farmaceutische wetenschappen.

Iets voor jou?

Jij als apotheker

Een allround apotheker heeft enkele typische kenmerken en eigenschappen:

 • zin voor verantwoordelijkheid
 • precisie
 • interesse voor sociaal contact
 • organisatievermogen
 • creativiteit
 • interesse voor research
 • interesse voor informatica

Jij als student

Chemie is een belangrijk onderdeel van je studieprogramma. Interesse en aanleg voor chemie, en voor exacte wetenschappen in het algemeen, zijn dan ook onmisbaar.

In principe starten we voor alle opleidingsonderdelen opnieuw van nul. Toch is enige voorkennis niet overbodig: de meeste docenten gaan ervan uit dat een aantal begrippen je niet onbekend zijn.

Gezonde dosis motivatie

Als farmaciestudent moet je regelmatig en intensief willen werken. Zoals elke andere student ben je in de eerste plaats op jezelf aangewezen bij het studeren en moet je je eigen werkritme bepalen.

Het is belangrijk dat je de leerstof niet alleen kent, maar ook begrijpt en ermee aan de slag kan.

Hindernissen zijn misschien het hogere tempo waarin de lessen gegeven worden en de grotere hoeveelheid leerstof die je moet verwerken (ook al proberen we jou zo goed mogelijk te helpen als je daarbij problemen ondervindt).

Bereid je voor

IJkingstoets

De ijkingstoets helpt je een goede inschatting van je voorkennis te maken. Deelnemen aan de ijkingstoets is verplicht als je je wil inschrijven voor deze opleiding.

Overbruggingsonderwijs

In september kan je deelnemen aan het overbruggingsonderwijs. Je krijgt dan de kans om:

 • je kennis van wiskunde en chemie bij te spijkeren
 • academisch Nederlands te leren gebruiken
 • je studievaardigheden aan te scherpen

Aan de slag

(Andere) voorkennis kan je testen, opfrissen en bijschaven op ons online voorbereidingsplatform.