Aan de slag in het onderwijs na de opleiding biologie

"Ik voelde me direct thuis in de opleiding."

  • Kwinten Vangeel
  • Bachelor biologie (2013)
  • Master biologie (2015)
  • Specifieke lerarenopleiding (2016)
  • Werkt bij Ursulinen Mechelen als leerkracht natuurwetenschappen, wiskunde en informatica

Waarom koos je voor een opleiding biologie?

Ik heb lang getwijfeld wat ik zou verder studeren. Ik heb me twee weken voor de start van het academiejaar ingeschreven in de bacheloropleiding biologie. Dit heb ik gedaan onder invloed van de biologieleerkracht van mijn secundaire school. Zij sprak altijd vol passie en overgave en heeft mij aangestoken om hetzelfde te doen. Ik heb altijd de drang gehad om buiten te zijn en op ontdekking te gaan, naar planten en naar dieren. De opleiding biologie sloot hier dan ook perfect op aan. De vele uitstappen die ingepland worden, de verschillende biologische vakken en de buitenlandse excursies maakten dat ik me direct in de opleiding thuis voelde.

Wat houdt je huidige job in?

Momenteel werk ik als leerkracht natuurwetenschappen, wiskunde en informatica. Ik geef les in het 4e, 5e en 6e middelbaar. Tijdens mijn lessen probeer ik de passie voor mijn vak zo veel mogelijk door te geven. Vorig jaar heb ik bijvoorbeeld een examen wiskunde gemaakt waarin ik verdacht veel biologische en ecologische problemen had verwerkt.

Wat vind je leuk aan je job?

Tijdens het lesgeven is het zalig om te zien hoe leerlingen de leerstof oppikken en deze omzetten in de oefeningen. Of net om de leerlingen eerst te zien worstelen met de leerstof, maar als ze het dan nog eens bekijken plots een ingeving krijgen van hoe het in elkaar zit. Ook het enthousiast en dynamisch voor de klas staan terwijl leerlingen (al dan niet geboeid) naar je luisteren, vind ik een pluspunt aan de job. Ik leer gemakkelijker dingen van me af te zetten en door te gaan naar het volgende. Stilstaan is achteruit gaan, niet?