Aan de slag als opnameleiding bij een tv-programma na de opleiding communicatiewetenschappen

Oud-studente Anouk: "Altijd al heb ik interesse gehad in de mediawereld en hier zocht ik dan ook verdieping in."

Stage

"Na het afronden van mijn professionele bachelor Marketing aan de hogeschool in Nederland, besloot ik nog verder door te studeren. Altijd al heb ik interesse gehad in de mediawereld en hier zocht ik dan ook verdieping in. Uiteindelijk kwam ik uit bij de master Communicatiewetenschappen – mediastudies aan de Universiteit Antwerpen. Het meest interessante vond ik de praktische seminaries en de stage die onderdeel uitmaakten van deze master.

Aangezien mijn interesses altijd al lagen bij het werken voor de televisie, heb ik een stage gezocht bij een productiehuis in België. Ik kwam uiteindelijk terecht bij TvBastards en mocht hier stage gaan lopen bij de VTM-daily Familie. Mijn stage heeft me vooral een goede inkijk gegeven in het reilen en zeilen achter de schermen van één van de grootste producties van Vlaanderen. Een aantal van mijn taken waren het ondersteunen van de opnameleiders op locatie, het opvolgen van de studio`s en ook was ik verantwoordelijk voor het verzamelen van materiaal dat ingezet kon worden via social media. Een erg leuke en interessante leerschool."

 

Jobs

"Na mijn stage ben ik afgestudeerd en ben ik in de televisiewereld blijven werken. In eerste instantie heb ik verschillende jobs aangenomen op verschillende producties. Zo heb ik gewerkt als productie-assistent bij het programma Tweesterrenrestaurant, als castingverantwoordelijke bij de Buurtpolitie, als redacteur bij Huizenjagers en als productie-assistente bij Blind Gekocht. Uiteindelijk kreeg ik een telefoontje van de producer van Familie of ik vast in dienst zou willen komen als opnameleiding voor Familie. Na mijn goede ervaringen hier tijdens mijn stage heb ik daar niet lang over moeten nadenken.

Inmiddels werk ik al bijna twee jaar als opnameleiding voor Familie, wat eigenlijk inhoudt dat ik verantwoordelijk ben voor alle opnames die buiten de studio gebeuren. Van zodra de planning voor de locatie draaidagen rond is, kom ik in beeld. Ik ga dan in eerste instantie op technisch bezoek. Dit houdt in dat je met de regisseur en de cameraman alle locaties gaat prospecteren om tot in detail te bespreken hoe zij de opnames voor zich zien. Vervolgens is het aan mij om dit allemaal te regelen en uit te voeren zodat de draaidag zelf, een aantal weken later, zo vlekkeloos mogelijk kan verlopen.

Vooral de seminaries die ik gevolgd heb in mijn studie dragen nog altijd bij aan het uitvoeren van mijn job. In mijn job kom ik met heel veel verschillende mensen in aanraking, zoals bijvoorbeeld gemeentes, de politie, de brandweer, mensen uit het bedrijfsleven en particulieren. Ik heb hier geleerd hoe je de communicatie met al deze verschillende mensen en instanties het beste aanpakt. De manier van denken en aanpakken die je leert tijdens je studie aan de UA helpt mij hier nog elke dag bij. Door het hoge tempo waarin wij opnames maken, sta je voortdurend onder tijdsdruk en moet je snel weten te anticiperen op situaties die ontstaan. Hier moet je goed mee om kunnen gaan, wil je je staande houden in dit wereldje."


foto-anouk.jpg