Bachelor handelsingenieur in de beleidsinformatica

​Tijdens je bachelor handelsingenieur in de beleidsinformatica verdiep je je in zowel economie en bedrijfskunde als informatietechnologie en beleidsinformatica. Volg je een modeltraject? Dan behaal jij je bachelordiploma na drie jaar en kan je daarna doorstromen naar de master Business Engineering: Management Information Systems.

Hoe ziet je opleiding eruit?

​Hieronder vind je vijf belangrijke speerpunten van deze bacheloropleiding.

Een (bedrijfs)economisch fundament

In de bacheloropleiding handelsingenieur in de beleidsinformatica verwerf je een stevige basis in economie en bedrijfsbeheer. Je maakt kennis met de financiële, juridische en organisatorische aspecten van het bedrijfsleven en met de verschillende domeinen van engineering en technologie.

De opleidingsonderdelen psychologie, sociologie en filosofie helpen je deze (bedrijfs)economische thematieken te situeren binnen de hele maatschappij.

Een informaticacomponent

Natuurlijk heb je kennis van informatietechnologie en beleidsinformatica nodig. Jij ontdekt geleidelijk aan de mogelijkheden en valkuilen van ICT.

  • In het eerste deel van het bachelortraject maak je kennis met de basisbeginselen: je verkent de functie en werking van informatiesystemen.
     
  • In het tweede deel leer je hoe informatiesystemen ontwikkeld worden. Analyse, ontwerp, implementatie en onderhoud komen daarbij aan bod.
     
  • In het derde deel verschuift de focus naar managementaspecten van ICT. Je gaat na hoe informatiesystemen bedrijfsprocessen kunnen ondersteunen en hoe je ICT-projecten moet managen.

Talen en communicatie

Om vlot te kunnen communiceren in een nationale en internationale context heb je een goede talenkennis nodig. We bieden jou de keuze uit vier talen: Frans, Engels, Duits en Spaans. De bedoeling is dat je:

  • ofwel van twee talen niveau 2 bereikt
  • ofwel van één taal niveau 2 bereikt, en van twee talen niveau 1.

In de hoorcolleges en taalpractica leer je vlot en correct, mondeling en schriftelijk communiceren en breid je je economische woordenschat uit.

Onderzoek: meten is weten

Ook wiskunde en statistiek zijn onderdeel van je studieprogramma. Later zal je immers complexe bedrijfsproblemen moeten analyseren en oplossen. In het eerste jaar bouw je basiskennis op. In het tweede en derde jaar ga je dieper in op een aantal statistische methoden en technieken.

Je voltooit je bacheloropleiding in het derde jaar met een bachelorproef. In het eerste semester werk je in kleine studententeams aan een concrete onderzoeksopdracht in een gekozen domein (zoals orderbeheer, HRM, marketing…) binnen een overkoepelende casus. In het tweede semester voert jouw team de analyse en ontwerp uit voor een IT-systeem. Zo leer je de beleidsinformatica en (bedrijfs)economische kennis uit je bacheloropleiding toepassen in een waarheidsgetrouwe omgeving.

Nauwe contacten met de beroepswereld

Op verschillende manieren proberen we de realiteit van het bedrijfsleven naar de universiteit te brengen.

  • Je volgt les van docenten die advies verlenen aan bedrijf en overheid. Ze reiken je interessante vraagstukken en tegelijk ook mogelijke oplossingen aan.
     
  • Managers kruipen in de rol van gastspreker en delen hun ruime ervaring met jou. Ze illustreren wat jij leert in de lessen met hun ondervindingen uit de praktijk.
     
  • Tijdens bedrijfsbezoeken bestudeer je de werking van grote en kleine ondernemingen.

Praktische info over deze opleiding

​Overtuigd om handelsingenieur in de beleidsinformatica te studeren?

Lees de toelatingsvoorwaarden en schrijf je in voor de opleiding.