Master Business Engineering: Management Information Systems

Nieuw programma vanaf september 2022

De masteropleiding Business Engineering: Management Information Systems sluit mooi aan op de bachelor handelsingenieur in de beleidsinformatica. Het is een unieke, Engelstalige masteropleiding, opgebouwd rond drie speerpunten:

  • Data science
  • Digital governance
  • Digital engineering

Daarnaast bestaat het curriculum uit bedrijfskunde opleidingsonderdelen, aangevuld met technologische vakken van de CTU Praag en de Faculteit Wetenschappen van UAntwerpen.

Tijdens deze master moet je de handen uit de mouwen steken: het sluitstuk van deze master is namelijk een omvangrijk masterproefportfolio waarbij je niet alleen een masterproef schrijft, maar ook aan een integratieproject werkt in groep. 

Met een masterdiploma Business Engineering: Management Information Systems ben jij erg gegeerd op de arbeidsmarkt.

De Nederlandstalige masteropleiding Handelsingenieur in de beleidsinformatica wordt niet meer aangeboden vanaf academiejaar 2022-2023 (onder voorbehoud). Als gevolg hiervan zijn nieuwe inschrijvingen in deze opleiding niet meer mogelijk. Studenten die een bachelordiploma handelsingenieur in de beleidsinformatica behaalden kunnen zonder verdere voorwaarden inschrijven in de Engelstalige master Business Engineering: Management Information Systems. Studenten die reeds aan de opleiding begonnen zijn, kunnen hun opleiding vervolmaken. Voor overgangsmaatregelen zie de Blackboard-leeromgeving. Contacteer de Faculteit BE voor meer informatie.

Hoe ziet je opleiding eruit?

Deze masteropleiding bestaat uit 4 componenten:

Digital Business Fundamentals (30 sp)

Deze module geeft je een stevige bedrijfskundige basis en is expliciet gericht op de context van innovatie. Tijdens de lessen word je opgeleid om in de digitale economie meerwaarde te creëren.

Je volgt hierbij vakken zoals Digital innovation, Stategic management en Sustainability management.

Digital Engineering Fundamentals (30 sp)

In deze module leer je de risico's en opportuniteiten te identificeren die de globale informatie- en communicatietechnologie van een organisatie met zich meebrengen. Wat als de servers het begeven? Of als de wachtwoorden van je werknemer werden gekraakt? Daarnaast ontdek je welke rol IT-innovaties voor organisaties kunnen betekenen en hoe je met informatiesystemen kan inspelen op snel veranderende (externe) omstandigheden.

Je volgt hierbij vakken zoals Data mining, Digital risk and security, Database systems en Software engineering and architecture.

Major (18 sp) en Minor (12 sp)

Ten slotte kies je ook een major en een minor. Je hebt de keuze uit zeven majors en zeven minors.

De meeste majors focussen op bedrijfskundige specialisaties zoals finance, marketing, banking en entrepreneurship.

Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om de major of minor 'Digital agility' te volgen. Hierbij kan je extra technologische vakken opnemen om je te verdiepen in o.a. Data engineering, Artificial intelligence, Blockchain, Internet of Thing.

Master Thesis Portfolio (30 sp)

Je volgt twee vakken rond onderzoeksvaardigheden (2 x 3 sp), je werkt aan een integratieproject (9 sp) en je schrijft een masterproef (15 sp).

Integration project

Tijdens het integratieproject help je als student een echt verzekeringsbedrijf te digitaliseren en innoveren. Met behulp van nieuwe technologieën laten ze de klantentevredenheid van eenverzekeringsbedrijf te doen toenemen. Daarbij worden niet enkel de wensen van de klanten en het personeel van het verzekeringsbedrijf in rekening genomen, maar ook de geschatte kosten en baten van de verschillende investeringen.

In dit project integreer je verschillende soorten kennis die in de loop van de opleiding handelsingenieur in de beleidsinformatica aan bod kwamen. Maar dankzij de levensechte opzet verwerf je ook nieuwe skills: persoonlijke vaardigheden, inzicht in problem solving ... Een ideale kans om jezelf te testen in een werkomgeving!

Masterproef

Elke laatstejaarsstudent Business Engineering: Management Information Systems schrijft individueel of in duo een masterproef. In een masteropleiding is het zelfstandig uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek namelijk zeer belangrijk. Tijdens jouw onderzoek pas je wetenschappelijke concepten toe op een theoretische probleemstelling of op een concreet bedrijfseconomische vraagstuk met een ICT-dimensie.

​Als student kies je zelf een onderwerp dat aansluit bij je favoriete onderzoeksdomein of de major van je opleiding. Onder begeleiding van jouw UAntwerpen-promotor kan je je analytisch en probleemoplossend vermogen ontwikkelen.

De studenten stellen hun integratieproject voor

Ga op uitwisseling of summer school

Praktische info over deze opleiding

Overtuigd om de master Business Engineering: Management Information Systems te volgen?

​Na een bachelor handelsingenieur in de beleidsinformatica kan je rechtstreeks doorstromen naar de master Business Engineering: Management Information Systems, maar ook als je een andere vooropleiding hebt, kan je misschien via een voorbereidingsprogramma aan de master beginnen.