(Bio)chemische labo's

In de verschillende labo's van chemie en biochemie zet je de theorie om in de praktijk.

Labo chemische ingenieurstechnieken


 

Als student maak je in je opleiding uitvoerig kennis met state-of-the-art semi-industriële opstellingen in het Labo Chemische Ingenieurstechnieken. Alle belangrijke vakdomeinen die eerder binnen je opleiding tot industrieel ingenieur theoretisch aan bod kwamen worden in dit labo in praktijk gebracht.

Je gaat aan de slag met chemische reactoren, destillatiekolommen, pompen, leidingsystemen, absorptietorens, enz.


Labo watertechnologie

Voor een industrieel ingenieur biochemie vormt milieutechnologie, en dus onder meer watertechnologie, een belangrijk vakdomein.

In het labo watertechnologie maak je kennis met innovaties in de biologische waterzuivering, bepaal je kinetische en stoichiometrische parameters voor de belangrijkste omzettingen in het actiefslibsysteem. Met behulp van deze parameters ga je erna aan de slag om een zo efficiënt mogelijke waterzuivering te dimensioneren.

Labo voedingsmiddelentechnologie: brouwerij

Masterstudenten biochemie kunnen hun opgedane kennis van voedingsmiddelentechnologie gebruiken in een proces waarin heel wat ingenieurstechnieken aan bod komen: het bierbrouwen.

Voor de uitvoering van dit labo kan gebruikt gemaakt worden over een brouwinstallatie in inox voor het brouwen van 100L bier. Daarnaast is er veel randapparatuur op maat en in inox uitvoering beschikbaar, zoals een gistingstank, een schrootmolen en een bottelapparaat.

De studenten leren een nieuw bierrecept op te stellen. Volgens dat recept wordt daarna gebrouwen, waarbij heel wat technieken worden toegepast: schrooten, maïschen, filteren, koken, gisten, lageren, bitter-, aroma- en drooghoppen, afvullen, enz.

 

Binnenkijken in de labo's IW: biochemie

Labo Waterzuivering & Bierbrouwerij