Projecten

Biodegradeerbare kauwgom

Kauwgom is enorm vervuilend. Het blijft overal aanplakken en het duurt vaak decennia voordat het helemaal is afgebroken. Kijk maar naar de straten, lantaarnpalen… Maar de biodegradeerbare kauwgom van de studenten industriële wetenschappen: (bio)chemie breekt sneller af: hij is gemaakt van natuurlijke stoffen!

Studentenproject: biodegradeerbare kauwgom

Aspirine winnen uit boomschors

Voor een wetenschappelijk project onderzocht een groep studenten hoe je aspirine kan winnen uit boomschors en wintergroenolie door middel van synthesereacties. De studenten pasten hetzelfde chemische proces toe als dat van in een menselijke maag. Grieken en Romeinen ontdekten in de Oudheid al de toepassingen van deze twee natuurlijke bronnen.

Studentenproject: aspirine van boomschors

Bioafbreekbare plastics maken

Een team van tweedejaarsstudenten onderzocht voor het wetenschappelijk project hoe je plastics kan maken die bioafbreekbaar zijn. Deze soort plastic is gemaakt uit biologische grondstoffen, breekt sneller af dan conventionele plastic en is dus minder vervuilend.

Studentenproject: bioafbreekbare plastics

Bierbrouwerij

De bierbrouwerij is een project van de masterstudenten industriële wetenschappen: biochemie. Na de theoretische kennis van het vak voedingsmiddelentechnologie kunnen de studenten zelf bier brouwen in het labo. Het proces in dit labo verloopt van installatie tot product.

De studenten leren de installatie te bouwen die het proces op gang brengt. Ze bouwen de ketels, kiezen de materialen… Verder stellen ze een nieuw bierrecept op. Volgens dat recept brouwen ze het bier terwijl ze technieken leren zoals gisten, koken, lageren, filteren etc. De brouwinstallatie is gemaakt uit inox en kan tot 100 liter bier dragen.

bierbrouwerij bierbrouwerij