Opleidingsinfo
Opleidingsinfo
- 60 studiepunten
- Nederlandstalige opleiding
- Faculteit Rechten
- Stadscampus
Hoe ziet je opleiding eruit?
Programma
De master in het fiscaal recht bestaat uit:
- 45 studiepunten aan keuzeopleidingsonderdelen waaronder zowel grondige studies als bijzondere studies;
- een masterproef
Diploma en erkenning opleiding
Wanneer je de opleiding met succes afrondt, behaal je de academische graad van ‘master in het fiscaal recht’.
De opleiding master in het fiscaal recht is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).
De voltijdse opleiding levert 40 juridische punten op voor de permanente vorming voor advocaten, de deeltijdse opleiding 20 juridische punten.
Met deze opleiding kan je vrijstellingen bekomen voor het toelatingsexamen van kandidaat-belastingconsulent, georganiseerd door het Instituut van de Accountants en Belastingconsulenten.
Academische samenwerking ICHEC-ESSF
De Universiteit Antwerpen werkt voor deze opleiding samen met Institut Catholique de Hautes Etudes Commerciales-Ecole Supérieure des Sciences Fiscales (ICHEC-ESSF). Je kan een gecombineerd studieprogramma volgen.
Alumnivereniging ‘Antwerpen in Fiscalibus’
‘Antwerpen in Fiscalibus’ is de alumnivereniging van de masteropleiding fiscaal recht. Het geeft je als alumnus toegang tot een actief netwerk van fiscalisten.
Mag je starten?
Toelatingsvoorwaarden
Rechtstreeks
- master in de rechten
Via toelatingsproef en volgen van propedeuse
- master in de economische wetenschappen
- master handelsingenieur
- master handelsingenieur in de beleidsinformatica
- master in de sociaal-economische wetenschappen
- master in de toegepaste economische wetenschappen
- master in de handelswetenschappen (hogeschool en universitair)
- studenten die hun master in de rechten of in de hierboven vermelde domeinen behaalden in Nederland
Lees meer over de toelatingsproef voor niet-juristen
Onderzoek in de opleiding
Doorheen de hele masteropleiding fiscaal recht worden onderzoeksvaardigheden aangewend en verfijnd. De verschillende opleidingsonderdelen trainen je in juridisch opzoekwerk, schrijfvaardigheid en logisch denken. Volgende initiatieven zijn uitdrukkelijk op onderzoek gericht.
Masterproef
De masterproef is het sluitstuk van de masteropleiding fiscaal recht. In de eindverhandeling word je uitgedaagd om een specifiek probleem uit een tak van het belastingrecht juridisch te conceptualiseren en een theoretisch kader te formuleren, onderzoeksvragen te identificeren, een juridische analyse door te voeren en hierover op een heldere wijze onderbouwde conclusies te formuleren. Je wordt hierin bijgestaan door een promotor.
Bijwonen van lezingen voor onderzoekers
De Faculteit Rechten en het Interfacultair Instituut voor Belastingwetenschap Antwerp Tax Academy van de Universiteit Antwerpen organiseren regelmatig lezingen en extra hoorcolleges waarvoor ook de studenten van de master fiscaal recht uitgenodigd worden. Gerenommeerde internationale sprekers doceren open gastcolleges en Faculty Lectures.
Praktijk in de opleiding
Praktijkoefeningen
Naast de doorgedreven theoretische vorming wordt er in de verschillende opleidingsonderdelen bijzondere aandacht gegeven aan de implementering van het belastingrecht via praktijkoefeningen en werkcolleges over concrete en actuele probleemstellingen.Docenten uit de praktijk
Een gedifferentieerde academische staf met wortels in o.m. de academische wereld, de advocatuur, de magistratuur, de bedrijfswereld en de administratie staat borg voor deze praktijkgerichte aanpak.Masterproef
Ook de masterproef is praktijkgericht opgevat. Ze bevat, naast de eindverhandeling, een opdracht rond internationale en nationale fiscale planningstrategie en een opdracht rond fiscale rapportering. Deze opdrachten geven de toekomstige fiscalisten een concrete vooruitblik van hun taakinvulling in hun later beroepsleven.Gastcolleges
Daarnaast worden op regelmatige basis gastcolleges met experten uit de praktijk georganiseerd.Vrijstellingen aanvragen
Soms kan je voor een opleidingsonderdeel een vrijstelling krijgen. Dat betekent dat je geen examen moet afleggen van dat opleidingsonderdeel om je diploma te behalen.
Je kan vrijstellingen aanvragen op basis van:
- werk- of andere praktijkervaring (EVC): volg de EVC-procedure
- creditbewijzen, getuigschriften en andere studiebewijzen die je in een vorige opleiding behaald hebt (EVK): volg de procedure van de Faculteit Rechten
Een EVK geeft niet automatisch recht op vrijstelling(en). Op basis van de bewijsstukken die je aanlevert, vergelijkt de faculteit de EVK met het te volgen opleidingsonderdeel. Hou er rekening mee dat een creditbewijs in principe slechts 5 jaar geldig blijft.
Als je vrijgesteld wordt voor een opleidingsonderdeel, krijg je geen creditbewijs voor dat opleidingsonderdeel. Op je diplomasupplement staat simpelweg vermeld dat je een vrijstelling kreeg.