'Vlamingen zijn échte Bourgondiërs!'

Waarom ben je aan de Universiteit Antwerpen komen studeren?

De eerste kennismaking met de Universiteit Antwerpen was op een beurs in Eindhoven. Zelf woon ik in Bergen op Zoom en zocht ik uit aan welke universiteit ik in de buurt kon studeren. Voor de hand liggende steden waren Tilburg, Rotterdam en Antwerpen. Ik wist ook al dat ik een economische opleiding wilde studeren. We starten in Nederland vanaf het 4de jaar in het secundair onderwijs met oriënteren. Hierdoor heb je een duidelijk beeld van wat je wil doen als je hoger onderwijs wil aanvatten.

Ik vergeleek de opleidingen economie van verschillende universiteiten. Daarbij merkte ik dat de opleiding toegepaste economische wetenschappen van de Universiteit Antwerpen een veel breder pakket algemene vakken aanbiedt dan de Nederlandse opleidingen. In Nederland heb je wel méér economische studierichtingen maar die zijn vanaf het eerste jaar gericht op je afstudeerrichting. Je zit onmiddellijk vast in een bepaald segment. Je kan er bijvoorbeeld bedrijfskunde volgen maar in tegenstelling tot de bachelor toegepaste economische wetenschappen aan de Universiteit  Antwerpen beperkt die opleiding zich tot bedrijfskundige kennis. Omdat ik besefte dat ik economie wilde studeren maar twijfelde wat ik na mijn studies wilde doen, was studeren aan de Universiteit Antwerpen een ideale keuze. Eerst krijg je een brede vorming en vervolgens kan je doorstromen naar wat het dichtst aanleunt bij je interesses.

Als je terugblikt op je beslissing, ben je dan nog steeds tevreden met je keuze om aan de Universiteit Antwerpen te studeren?

Ik ben zeer blij dat ik besloten heb om hier te studeren! Al moest ik wel enorm wennen aan de manier van lesgeven in het eerste jaar. Maar zodra je weet hoe alles werkt, gaat het vanzelf. De Vlaamse vrienden die ik maakte tijdens de eerste maanden hielpen me erg goed op weg om alles snel onder de knie te krijgen.

Dat lijkt de rode draad voor de meeste Nederlandse studenten die hier komen studeren: die eerste maanden lijken best pittig ondanks we veel gemeenschappelijk hebben. Welke obstakels of opvallende zaken kwam jij tegen toen je hier begon te studeren?

Ik herinner me dat de eerste examenperiode niet makkelijk was. Je moet een grote hoeveelheid leerstof verwerken en goed op tijd beginnen studeren. In Nederland ligt de nadruk meer op praktijkgericht onderwijs. Ik moest dus mijn studiemethode en -mentaliteit erg aanpassen. De eerste examenreeks ging dus minder goed dan ik had gehoopt. Maar daar leer je uit. De tweede examenperiode in juni ging veel beter omdat ik toen doorhad waar ik fouten had gemaakt in het eerste semester. 

Heb je voor je begon te studeren bijlessen genomen of herhalingscursussen gevolgd?

Ja, vlak voor het academiejaar volgde ik bijvoorbeeld bijlessen wiskunde aan de Universiteit Antwerpen. Het bleek nodig want de wiskunde die je hier krijgt, is van een hoog niveau. We kregen in kleine groep oefeningen en mochten doorlopend vragen stellen aan de assistent. Dat heeft me wel een goede voorbereiding gegeven. Ik raad het elke Nederlander aan die hier komt studeren met wiskunde of statistiek in zijn lessenpakket. Ook tijdens het jaar worden er bijlessen georganiseerd, dus je krijgt als student veel mogelijkheden om je kennis op peil te houden of bij te werken.

Belgen verschillen in termen van mentaliteit en omgang ook met Nederlanders. Viel jou dat ook op?

Ja, dat valt onmiddellijk op! Nederlanders zijn directer en vrijer als ze communiceren. Belgen zullen eerder subtiel dingen verwoorden en misschien niet altijd zeggen wat ze echt denken. Meestal omdat ze steeds beleefd willen blijven en niemand willen schofferen. Op die manier komen wij als Nederlanders sneller arrogant over, terwijl het gewoon een verschillende communicatiestijl is.

Wat ik zeer fijn vind, is dat Belgen meesters zijn in gezelligheid en genieten. Als je bijvoorbeeld samen iets gaat eten of drinken, merk je dat Belgen daar echt tijd voor nemen en gezellig blijven keuvelen. In Nederland ervaar ik dat anders. We doen het op een andere manier. Hier wordt er echt aandacht aan besteed. Volop genieten van een terrasje buiten of samen eten is voor jullie erg belangrijk. Echte Bourgondiërs zijn jullie. Dat vind ik zeer leuk!

Was de taal ook een drempel? Nederlanders en Belgen spreken beiden Nederlands maar ik kan me voorstellen dat het Vlaamse accent een aanpassing is voor Nederlandse studenten.

Sommige proffen kon ik in het begin inderdaad maar moeilijk verstaan. Ik weet echter niet of dat aan de taal lag. Misschien praatten ze gewoon onduidelijk. Soms moest ik met gespitste oren luisteren en begreep ik hen soms nog niet. Sommige woorden zijn anders en jullie accent verschilt. Maar het went snel! Na een paar weken ben je helemaal mee.     

Zit je op kot (=een studentenkamer) in Antwerpen?

Ja, en het viel hartstikke mee om een kot te vinden. Ik heb een kamer pal in het centrum van de stad! Je kan via Kotweb zoeken maar ook daarnaast vind je een ruim aanbod aan studentenkamers. Het is ook een geweldig voordeel dat studentenkamers hier een pak goedkoper zijn dan in Nederland. Je hebt alleszins minder stress om een kamer te vinden dan in Nederland. Dat was een verrassende meevaller!

Wat vind je van Antwerpen zelf? Is het een leuke stad om te studeren en te wonen?

Ja, ik geniet er met volle teugen van! In tegenstelling tot bijvoorbeeld Leuven waar je enkel en alleen studenten vindt, heb je in Antwerpen een aangename mix van studenten en inwoners. Je hebt de studentenbuurt rond de stadscampussen maar op vijf minuten stappen ben je op de Meir om inkopen te doen en 200 meter verder kan je naar het theater. De wereld ligt letterlijk aan je voeten. Op vlak van cultuur, sport, winkels, uitgaansmogelijkheden,… heb je keuze te over. Dat is gewoon heerlijk!