Side header image

Bachelor in de conservatie-restauratie

Jobmogelijkheden

  • Deze jobmogelijkheden zijn enkel van toepassing voor wie het masterdiploma behaald heeft.

Prestigieuze werkplekken

In 2010 gaf de Vlaamse Gemeenschap miljoenen euro’s uit aan onderhoud en restauratie van onroerend erfgoed en dat bracht op. Ook jobs!

Het erfgoedgerelateerde toerisme creëert een slordige 15.000 jobs die rechtstreeks en onrechtstreeks aan erfgoed verbonden zijn. Ook de bouwsector, de archeologische sector en de architectuursector tellen een 4.000-tal jobs die rechtstreeks met erfgoed te maken hebben.

Een job binnen een artistieke omgeving die nooit verveelt

Na je masteropleiding kan je zelfstandig een praktijk uitbouwen. Als zelfstandige conservator-restaurator vervul je, naargelang jouw profiel, opdrachten voor musea, publieke erfgoedcentra en erfgoedorganisaties, onderzoeksinstellingen en bedrijven die gespecialiseerd zijn in conservatie-restauratie.

Geen ondernemer? Als conservator-restaurator kan je natuurlijk ook aan de slag in musea. Je wordt er tewerkgesteld in het depotbeheer of in het conservatie-restauratieatelier. Je kan ook terecht bij een collectiebeheerder, zoals bijvoorbeeld bij de stad Antwerpen. Of bij veilinghuizen, in kunsttransport, aan onderzoeksinstituten en aan universiteiten. De mogelijkheden zijn ruimer dan je denkt.

Onderwijs

Heb je zin om les te geven? Na het volgen van een educatieve master kan je als leraar in het secundair onderwijs aan de slag. Je kan de educatieve master volgen na de bachelor of, via een verkort traject, na de master conservatie-restauratie. Je hebt rechtstreekse toelating tot de afstudeerrichting erfgoed.

Onderzoek

Aan de universiteit kan je je verdiepen in onderzoek. Onderzoek is steeds gebaseerd op thema’s die maatschappelijk relevant zijn en waarbij de resultaten en de opgebouwde expertise een weerslag hebben op het pedagogische programma. Een carrière aan de universiteit begin je met een doctoraatsopleiding.

Benedicte Dierickx

Benedicte Dierickx
"Elke dag opnieuw zijn er uitdagingen om het Leuvense erfgoed te bewaren voor de toekomst, en dat maakt mijn job net zo leuk."

Lien Acke

Lien Acke
"Ik deed onderzoek naar het gebruik van 3D-scannen, -modelleren en -printen voor de restauratie van een porseleinen figuur."