Side header image

Twijfels over je studiekeuze

Veel leerlingen en studenten kampen vandaag de dag met stress bij het maken van een studiekeuze. Dat is niet ongewoon. Gelukkig kan je er wel iets aan doen. Want keuzestress kan je wel degelijk de kop indrukken.

Enorm veel keuzemogelijkheden

Om te beginnen zijn de mogelijkheden immens toegenomen ten opzichte van vroeger. Niet alleen qua inhoud van de studierichtingen (op onderwijskiezer.be word je bijvoorbeeld letterlijk bedolven onder de bacheloropleidingen), ook de organisatorische mogelijkheden zijn sterk toegenomen. Je kan voltijds of deeltijds studeren, in het buitenland gaan studeren, op kot gaan of toch maar lekker op hotel bij mama en papa blijven, je studie combineren met een (studenten)job of niet, enz. Kortom, keuzes te over.

Druk om juiste keuze te maken

Bovendien is de druk om 'juist' te kiezen groter dan ooit: je leeft in een tijd waarin je als individu heel veel vrijheid krijgt om je leven zelf vorm te geven en je eigen studietraject samen te stellen. 'Je moet iets kiezen wat je zelf graag doet', luidt het goedbedoelde advies vaak. Je voelt je met andere woorden verantwoordelijk voor je eigen succes en, je raadt het al, ook voor de foute keuzes die je maakt. Daar bovenop word je constant aangemoedigd om dit liefst zo snel mogelijk te verwezenlijken. Motto’s à la 'Het leven is al zo kort, je moet er nu iets van maken' of 'The time is now' passeren vrolijk de revue, om nog maar te zwijgen over systemen zoals het leerkrediet die je het gevoel geven dat je niet veel tijd hebt om te experimenteren en foute keuzes te maken.

Kiezen is verliezen?

En helaas maakt een gebrek aan tijd en geld dat je nu eenmaal moet kiezen, wat bijgevolg stress met zich meebrengt. Je wilt immers zo weinig mogelijk missen. Word jij ook zo zenuwachtig als je op Facebook foto’s van een feestje ziet passeren waar je nu net niet bij bent? Inderdaad, een belangrijk aspect van keuzedruk is ook de 'Fear of missing out', kortweg FOMO. Een mens zou van minder stress krijgen.

 

Contact

STudentenInformatiePunt (STIP) Stadscampus - Gebouw E (Agora)
Eerste verdieping
Grote Kauwenberg 2
2000 Antwerpen
Tel. +32 3 265 48 72
stip@uantwerpen.be