Side header image

Bachelor in de bio-ingenieurswetenschappen

Ingenieur van de levende materie

Jij

 • Hou je van exacte wetenschappen (biologie, chemie, fysica en wiskunde) en heb je er geen moeite mee?
 • Hou je daarnaast ook van een stevige dosis techniek?
 • Heb je belangstelling voor micro-organismen, planten en dieren (de levende materie) en het milieu waarin ze voorkomen (bodem, lucht en water)?
 • Wil je je kennis over deze levende materie omzetten in technologische toepassingen?
 • Wil je meewerken aan oplossingen voor wetenschappelijke en maatschappelijke uitdagingen zoals voedselveiligheid, klimaatverandering en milieu- en gezondheidsproblemen?

Dan is de opleiding bio-ingenieurswetenschappen misschien wel iets voor jou.  In deze opleiding leer je immers hoe je een brede wetenschappelijke kennis en expertise kan toepassen in verschillende maatschappelijke en industriële sectoren.

Je opleiding

De opleiding bio-ingenieurswetenschappen is een van de meest veelzijdige wetenschappelijke opleidingen. Alle vier de basiswetenschappen komen immers uitgebreid aan bod: niet alleen biologie maar ook wiskunde, fysica en chemie.
 
Het brede domein van de levende materie en de talrijke toepassingen ervan in de maatschappij, vormen de rode draad doorheen je opleiding. Je leert de fundamentele kennis van biologische processen te combineren met ingenieursvaardigheden voor duurzame productie, bewerking en beheer van de levende materie.
 
In je bachelorjaren krijg je een brede wetenschappelijke en technische vorming die zorgt voor een stevige basis van je opleiding tot bio-ingenieur en die aansluit op de verschillende afstudeermogelijkheden in het derde bachelorjaar, namelijk:

 • Cel- en genbiotechnologie
 • Chemie en voedingstechnologie
 • Land- en bosbeheer
 • Milieutechnologie

Aan de Universiteit Antwerpen kan je alleen de bacheloropleiding volgen. Dankzij de nauwe samenwerking met de andere Vlaamse universiteiten sluit deze bacheloropleiding naadloos aan op de verschillende masteropleidingen.

Je toekomst

Met het bachelordiploma op zak heb je binnen dit vakgebied rechtstreekse toegang tot verschillende masterspecialisaties, gaande van Cel- en genbiotechnologie, tot Procestechnologie, Bos- en natuurbeheer, Bodem- en waterbeheer, Landbouwkunde, Milieutechnologie en Levensmiddelentechnologie. Neem zeker een kijkje op de Onderwijskiezer voor een overzicht van alle mastermogelijkheden. Met deze richtingen bestrijkt de opleiding een groot gamma aan disciplines en levert ze veelzijdige masters af met een brede en degelijke kijk op het (bio)wetenschappelijk werkveld. Dit biedt je dan ook heel diverse toekomstperspectieven:

 • Vandaag de dag spelen bio-ingenieurs een cruciale rol in elke tak van het bedrijfsleven, bij de overheid en in het wetenschappelijk onderzoek
 • Als je tijdens of na je masteropleiding de specifieke lerarenopleiding volgt, kan je ook leerkracht in het secundair onderwijs of docent in het hoger onderwijs worden

Wil je later graag lesgeven in het secundair onderwijs, dan is een educatieve master - met keuze tussen de afstudeerrichtingen STEM en biochemie en biotechnologie - interessant.

Wie voor bio-ingenieur kiest, gaat voor een ruime, een zekere en vooral, een uitdagende toekomst.