Side header image

Bachelor in de sociaal-economische wetenschappen

Jobmogelijkheden

  • Deze jobmogelijkheden zijn enkel van toepassing voor wie het masterdiploma behaald heeft.

Aan deze veelzijdige opleiding is geen duidelijk uitgetekend beroepsbeeld verbonden: na je masteropleiding ben je voorbereid op een zeer brede waaier van functies.

Vanuit een veelvoud aan criteria de koers bepalen

Beleidsfuncties zijn je op het lijf geschreven. Je hebt straks alles in huis om beleidsadviezen te formuleren of, beter nog, om zelf beleidsbeslissingen te nemen die rekening houden met de veelzijdigheid van de samenleving.
 
Beroepsmogelijkheden in de sociale sector of het maatschappelijk-economisch middenveld zijn dan ook talrijk. Vakbonden, mutualiteiten, socialezekerheidsinstellingen en gezondheidscentra hebben allemaal mensen nodig die complexe maatschappelijke problemen kunnen aanpakken – niet vanuit louter economisch of sociaal perspectief, maar vanuit een combinatie van invalshoeken.
 
Uiteraard zijn er dus ook heel wat jobs bij de overheid voor jou weggelegd: bijvoorbeeld bij een lokaal bestuur zoals een gemeente, bij een federale overheidsdienst of in een internationale organisatie.

De maatschappij onder de loep nemen

Is na de masteropleiding jouw interesse gewekt om de samenleving in al haar variatie verder te ontleden? Dan kan je als zelfstandig onderzoeker aan de slag bij universiteiten, bij de overheid of in de privésector.
 
Een carrière als onderzoeker aan de universiteit begint met een doctoraatsopleiding.

Vele deuren staan voor jou open

Net als andere universiteitsstudenten kom je straks in aanmerking voor allerlei (administratieve) functies bij personeelsdiensten, stafdiensten, public relations, marketingbureaus… Je talenkennis is hierbij een grote troef.
 
Ook een loopbaan in de media of in de culturele sector behoort tot de mogelijkheden.

Andere afgestudeerden werken als zelfstandige of oefenen een functie uit in het middenkader van een onderneming.

Heb je zin om les te geven? Na het volgen van de specifieke lerarenopleiding mag je als leraar economie in het secundair onderwijs aan de slag.

Hoe zijn jouw kansen?

Prognoses qua tewerkstelling zijn moeilijk te maken. In de meeste gevallen duurt het enkele jaren voor je een geschikte job binnen jouw profiel gevonden hebt, wat ook voor andere opleidingen het geval is.
 
Omdat je meestal aangenomen wordt op basis van je universiteitsdiploma, treed je in concurrentie met afgestudeerden uit andere menswetenschappen (zoals rechten, economie, communicatiewetenschappen…).