Je bachelor fysica in een notendop

Elementaire deeltjes, kwantummechanica, supergeleiders, de relativiteitstheorie, nanomaterialen, het melkwegstelsel... Begin alvast te dromen. Tijdens deze opleiding balanceer je voortdurend tussen theorie en experiment: de ene keer denk je na over fundamentele vragen, de andere keer doe je onderzoek in het labo.

In de eerste bachelor start je met een dertigtal studenten. Er is een vlot contact tussen studenten en docenten. Via het peter- en metersysteem krijg je begeleiding op maat. Tijdens je bachelor word je ook al ondergedompeld in actueel internationaal spitsonderzoek.

Dit mag je verwachten:

Brede wetenschappelijke vorming

Je legt een stevig fundament van fysica, wiskunde en informatica. Wiskundige methoden voor de fysica, kansrekening, statistiek en programmeren komen daarbij aan bod. Dit zijn immers belangrijke hulpmiddelen om de stap te maken van fysische theorieën en wetten naar fysische berekeningen en ontwikkelingen. Een goede voorkennis wiskunde is dus belangrijk.

Ga tot de kern

In de bacheloropleiding leg je het fundament voor je verdere opleiding en voor je algemene wetenschappelijke vorming. Je begint met de essentiële opleidingsonderdelen fysica, wiskunde en informatica. Wiskundige methoden voor de fysica, algemene fysica, kansrekening, statistiek en programmeren komen aan bod.

Word een echte problem solver

Ook de opleiding tot experimenteel fysicus vormt een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert fysische experimenten ontwerpen en uitvoeren en ontdekt hoe je de theorie kan toepassen om problemen op een proefondervindelijke manier op te lossen.

"Ik zie fysica als de meest fundamentele van de wetenschappen."

Oud-student Mario heeft een passie voor fysica

Kies je voor diepgang in fysica?

In het derde deel van je bachelortraject kies je minstens een van de vier aangeboden oriëntaties, om zo voor het eerst in aanraking te komen met enkele van de belangrijke domeinen van de fysica:

  • Vaste stoffysica: houdt zich bezig met onderzoek naar de structuur en de eigenschappen van vaste stoffen
  • Biofysica: past theorieën en methoden uit de fysica toe op biologische systemen en bestrijkt het complete spectrum van de biologie, van enkele moleculen tot complete organismen en ecosystemen
  • Astro- en deeltjesfysica: gaat over de fysica van astronomische objecten, dingen die zich in de kosmos bevinden
  • Theoretische fysica: houdt zich bezig met het vormen van nieuwe natuurkundige theorieën

Of ga je voor verbreding in algemene wetenschappen?

Daarnaast kan je ook juist opteren voor verbreding. Je kiest dan voor een aantal opleidingsonderdelen die als doel hebben om jouw kijk op fysica en op wetenschap in het algemeen te verbreden. Je mag deze keuzeopleidingsonderdelen trouwens ook uit een andere discipline kiezen, bijvoorbeeld biochemie, informatica of wiskunde.

In de richting van het onderwijs?​

Droom je van een carrière in het onderwijs of de ruimere educatieve sector later? Ook daarmee kan je tijdens je bachelor al aan de slag!