Iets voor jou?

Met fysica tast je de grenzen van de menselijke kennis af. We verkennen samen de grote open vragen. Hoe verzoenen we kwantummechanica met algemene relativiteit? Zijn er nog ontbrekende elementaire deeltjes? Wat is de donkere materie in het universum? Hoe ontwerpen we materialen op atomaire schaal die supergeleiden bij kamertemperatuur? Om klein én groot te bestuderen, gaan we op bezoek bij Urania en het CERN. Je leert experimenten opstellen en uitvoeren, de werkelijkheid vertalen naar modellen, computersimulaties maken en redeneren op basis van theoretische beschouwingen.

Klinkt dit je als muziek in de oren? Dan ben je een fysicus in spe, voor wie de opleiding fysica een tweede natuur wordt, terwijl je de mysteries van de natuur probeert te doorgronden met theoretisch én experimenteel onderzoek.

Inzicht in zicht!

Als fysicus in spe heb je een sterke interesse in en aanleg voor wiskunde en natuurkunde en voor exacte wetenschappen in het algemeen. Wiskundig en wetenschappelijk inzicht zijn een absolute must. Met andere woorden: begrijpen wat je doet en studeren met inzicht.

De wetten van de fysica worden vooral uitgedrukt in vrij abstracte begrippen zoals energie, temperatuur, elektrische lading… Het is dan ook belangrijk dat je exact, logisch en abstract kan denken en over een goed ruimtelijk inzicht beschikt. Dat heb je nodig om het juiste inzicht in deze begrippen te verwerven en verbanden tussen deze begrippen te leggen.

Leerlingen uit wetenschappelijk sterke studierichtingen met minimaal 5 tot 6 uur wiskunde staan dan ook het sterkst aan de start. Lees meer over de verwachte voorkennis voor deze opleiding.