Verschillende opties in je master fysica

Na de bacheloropleiding ga je je écht verdiepen in de fysica. Bekijk het studieprogramma van de master fysica voor een overzicht van alle opleidingsonderdelen.

Met een master fysica op zak ben je een kei in het begrijpen en oplossen van problemen allerhande, ongeacht waar ze vandaan komen. Hierdoor kan je niet alleen in het wetenschappelijk onderzoek, maar ook in heel wat industriële sectoren aan de slag.

Behalve voor de Nederlandstalige master in de fysica, kan je ook kiezen voor de Engelstalige en internationaal georiënteerde Master of Nanophysics!

Ruime keuzemogelijkheden

In de Nederlandstalige masteropleiding kies je tussen twee opties:

  • Ondernemerschap
  • Onderzoek

De eerste optie bereidt je voor op een carrière in de privésector. De tweede optie bereidt je voor op een wetenschappelijke loopbaan. Het studieprogramma bevat ook een gemeenschappelijk deel, dat je in beide opties volgt.

Daarnaast diep je via een van deze modules een deelgebied van de fysica verder uit:

  • Nanofysica
  • Subatomaire fysica
  • Moleculaire biofysica en medische fysica
  • Theoretische fysica

Aansluitend bij deze module maak je een masterproef en neem je deel aan het onderdeel mobiliteit: je volgt enkele opleidingsonderdelen aan andere instellingen of doet een stage of wetenschappelijke experimenten in een bedrijf, in een wetenschappelijke instelling of aan een andere universiteit.

Engelstalige Master of Nanophysics

Masterproef

De masterproef is je afstudeerwerk. Het omvat een begeleid maar zelfstandig uit te voeren onderzoeksproject op de grens van de huidige stand van de wetenschap. Je krijgt de kans om een aantal maanden mee te draaien in een onderzoeksgroep en er deel te nemen aan het onderzoek, inclusief seminaries, werkbesprekingen, studiewerk en de uitvoering van specifieke experimenten en/of berekeningen.

Onderzoek...

De masteropleiding fysica steunt op sterk wetenschappelijk onderzoek van hoog internationaal niveau. Zo kom je tijdens je studie in aanraking met het hedendaags speerpuntonderzoek en kan je je droom realiseren om bij te dragen tot het verleggen van de grenzen van onze kennis.

... en ook veel praktijk

De verschillende theorieën en methoden leer je ook toepassen in uitgebreide oefeningensessies, in practica en via studieopdrachten. Je krijgt de mogelijkheid om gedurende enkele maanden een stage uit te voeren in een onderzoeksinstelling of universiteit in binnen- of buitenland. De masterproef geeft je de ultieme gelegenheid om veel van wat je tijdens je opleiding hebt geleerd in de praktijk om te zetten.

Leraar fysica worden?

Wil je je passie voor fysica doorgeven in het onderwijs? Dan biedt de educatieve master jou de ideale mix tussen inhoud en didactische vaardigheden.

Er zijn twee mogelijkheden. Ofwel volg je de educatieve master meteen na de bachelor fysica. Je kiest dan tussen de afstudeerrichtingen fysica en STEM. Ofwel kies je na de master fysica voor een verkorte educatieve master wetenschappen en technologie.

Later liever lesgeven?

Ontdek de educatieve master