Gezonde siervissen door milieuvriendelijk voer op basis van paarse bacteriën

Al jaren is de siervissenindustrie op zoek naar ecologische en kosteneffectieve voedingsingrediënten om de gezondheid, fitheid en kleur van siervissen te verbeteren. UAntwerpen heeft dit eindelijk mogelijk gemaakt!

Onze op paarse bacteriën gebaseerde formulering, microben die gebruik maken van speciaal zonlicht vol voedzame verbindingen, stimuleert de groei, kleur en reproductiviteit van guppy's en beschermt ze tegen ziekten.

Situatie

Siervissen zijn de derde en vijfde meest voorkomende groep huisdieren in respectievelijk de Verenigde Staten en de Europese Unie, waarbij de guppy een van de meest populaire tropische zoetwatervissen is. Voeding speelt een cruciale rol bij het waarborgen van het welzijn van waterdieren.  De diervoedermarkt en de bijbehorende milieuaspecten blijven groeien, waardoor visvoerleveranciers worden aangespoord om nieuwe en ecologische ingrediënten te gebruiken om de gezondheid, fitheid en kleur te verbeteren. Microalgen biomassa, Astaxanthine en verschillende probiotica zoals Pediococcus acidilactici zijn al beschikbaar in commerciële voederformuleringen voor aquarianen. Deze aquafeeds krijgen steeds meer de voorkeur van fokkers en eigenaren van gezelschapsdieren, maar de implementatie wordt belemmerd door de hogere bijbehorende productiekosten. Een ecologisch, maar kosteneffectief alternatief is dus noodzakelijk.

Technologie

Onze duurzame voerformulering op basis van paarse bacteriebiomassa werd getest in twee voederproeven met guppyvissen. De uitvinding omvat vier belangrijke bevindingen:

1.                   het gebruik van paarse bacteriën in diervoeders verhoogt de reproductie van waterdieren aanzienlijk. Bovendien kan het worden gebruikt in concentraties die economisch relevant zijn voor siervissen en aquacultuurvoer.

2.                   een significant effect van deze paarse bacteriën op de groei van vissen werd waargenomen

3.                   paarse bacteriën in voer stimuleren de pigmentatie en kleur van vissen

4.                   verrassend genoeg beschermt voeding op basis van paarse bacteriën vissen tegen ziekten

Partners die we zoeken

Wij richten ons op bedrijven die siervisvoer en huisdiervoeding produceren. Deze bedrijven zijn experts in voerformulering en hebben een gevestigd lokaal en internationaal distributienetwerk van dierenvoedingswinkels. Een dergelijke potentiële samenwerking zal helpen om de introductie van de siervoeders op basis van paarse bacterieën op de markt te versnellen.

Over de onderzoekers

Twee onderzoeksteams van de Universiteit Antwerpen waren betrokken bij de ontwikkeling van het paarse bacterievisvoer . Het team van prof. Siegfried Vlaeminck en Dr. Abbas Alloul (a.k.a. dr. Purple) van de afdeling Bio-ingenieurswetenschappen onderzoeken al bijna tien jaar paarse bacteriën. Hun kernexpertise heeft betrekking op de productie van deze fotosynthetische microben voor verschillende industriële toepassingen, waaronder eiwitvervanging in diervoeder, probiotica en microbiële meststoffen.

Het team van Prof. Gudrun De Boeck van de vakgroep Biologie zijn toonaangevende experts in zee- en zoetwatervissen. Haar expertise omvat fitness, energiemetabolisme en iono- en osmoregulatie van vissen.  Vanwege haar expertise is ze benoemd tot gastprofessor aan de Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen, Universiteit Gent, België en aan het Instituut voor Tropische Aquacultuur en Visserijonderzoek, University Malaysia Terengganu, Maleisië.

Meer info

Universiteit Antwerpen 

Valorisatie@uantwerpen.be 

 Middelheimlaan 1 

 2020 Antwerpen 

 Telefoon 03/265.35.99 (Sara Melis)