Sensational Cities

Het Ruusbroecinstituut, het Departement Geschiedenis en het Urban Studies Institute van de UAntwerpen organiseren in het najaar 2018 een reeks publieke lezingen onder de noemer Sensational Cities, op verschillende locaties in Antwerpen, telkens van 17u tot 18u. De reeks wil dichter kijken naar de moderne stad (1789-1945) als plaats voor religieuze ontmoetingen en contestatie.

Voor meer info: www.sensationalcities.wordpress.com.

Tentoonstelling Kazerne Dossin: Holocaust en strips

Jiddische vertelkunst door ir. Paul Gybels

Call for Papers: Urban Jewish Heritage: Presence and Absence

Urban Jewish Heritage: Presence and Absence is an international conference taking place as part of the European Year of Cultural Heritage 2018, in Krakow, Poland. The final call for papers is currently open until 11th May 2018.

The conference will take place from 3-7 September 2018 and will examine the pasts, presents and futures for urban areas with Jewish heritage. The theme of the papers accepted so far cover the breadth of issues and opportunities that surround the history, conservation, interpretation and development of Jewish heritage in towns and cities across Europe.

The full call for papers can be found on the conference website, along with further details about the conference programme and papers that have been accepted so far.

Paideia One-Year Jewish Studies Program 2018-2019

You can apply to the Paideia European Institute for Jewish Studies in Stockholm for a scholarship for their 2018-2019 One-Year Jewish Studies Program.

Click here for more details.

Film "Der Hauptmann"

Op 21 maart 2018 verschijnt de film Der Hauptmann in de Belgische bioscopen.


Der Hauptmann
is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Duitse soldaat Willi Herold, die op 19-jarige leeftijd in de huid kroop van een oplichter en despoot na het vinden van het uniform van een hogere officier in april 1945.

Tijdens de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog nemen anarchie en willekeurige moorden de overhand. Ternauwernood ontsnapt aan de patrouilles, vindt korporaal Willi Herold een achtergelaten uniform van een kapitein van de Duitse Luchtmacht. Vermomd als 'Hauptmann Herold' verzamelt hij soldaten om een denkbeeldige opdracht uit te voeren die hij persoonlijk van Hitler zelf zou gekregen hebben.

Bekijk hier alvast de trailer.

Deze film is ook geprogrammeerd voor Film Fest Gent on tour en in UGC Antwerpen i.s.m. Kazerne Dossin.

Lezing ' Entre réel et imaginaire, écrire à la croisée des chemins'

Lezing door Gérald Tenenbaum, mathematicus en auteur, met een inleiding door prof. dr. Kathleen Gyssels (UAntwerpen).

Datum: 26 februari 2018
Locatie: Orpea Park Lane - Van Eycklei 34 - 2018 Antwerpen
Tijdstip: 20 - 22 uur
Organisatie / co-organisatie: Alliance Française Anvers i.s.m. het Departement Letterkunde

Voor meer informatie en inschrijving, klik hier.

Fototentoonstelling Buren 2018

Buren 2018 is een tijdelijke fototentoonstelling door Dan Zollmann en Margot Vanderstraeten in de Kazerne Dossin van 19.02.2018 tot 31.08.2018.

Voor meer informatie, klik hier.


 

Boekpresentatie Joan Veldkamp 4 november 2017

In boekhandel De Slegte in Antwerpen vindt op zaterdag 4 november om15u30 een presentatie van auteur Joan Veldkamp plaats over haar boek 'Vrijhaven Shanghai'.

Ze vertelt in dit boek het wat minder bekende verhaal van hoe duizenden joodse vluchtelingen in China aan de Holocaust ontkwamen.

Gratis toegang.

Meer info: https://www.youtube.com/watch?v=PFzw7zK7GTg en https://www.facebook.com/events/1951021675167015/

German-Jewish Thought and Its Afterlife: A Tenuous Legacy

Lezing Prof. Kathleen Gyssels, 2 mei 2017 in Nancy

Op dinsdag 2 mei 2017 geeft Prof. Kathleen Gyssels een lezing over "Les récits posthumes d'André Schwarz-Bart: Transhumance et transhumanisme", aan de Association Culturelle Juive in Nancy.

Voor bijkomende informatie, klik hier.

Lezing Gaston-Paul Effa, maandag 20 februari 2017

Rendez-vous avec l’heure qui blesse
Lezing van de schrijver en filosoof Gaston-Paul Effa, gemodereerd door Prof. Kathleen Gyssels
Maandag 20 februari 2017 om 20.00 uur
Hotel Ter Elst, Kattenbroek 1, 2650 Edegem

Lezing in het kader van de Conférences des Amitiés françaises

Gaston-Paul Effa is in Cameroun geboren en studeerde in Frankrijk. Vandaag leidt hij het bestaan van schrijver en professor in de filosofie. Zijn laatste boek, “Rendez-vous avec l’heure qui blesse”, vertelt het verhaal van Raphaël Elizé, de eerste zwarte burgemeester in Frankrijk in 1929, die naar Buchenwald werd gedeporteerd en aldaar de dood vond. Deze voordracht wordt ingericht in samenwerking met de Universiteit van Antwerpen, afdeling Littératures francophones postcoloniales.

Klik hier voor meer informatie over de lezing.

https://etudescaribeennes.revues.org/9463

De Dag van de Religieuze Film 2017

Op 27 februari 2017 vindt de 26ste editie van De Dag van de Religieuze Film plaats, met als thema Magnificat in Em.
Drie relatief recente films belichten elk op een eigen wijze diverse aspecten van het thema:

  • Ida (2013) van Paweł Pawlikowski
  • Les Innocentes (2016) van Anne Fontaine
  • The Help (2011) van Tate Taylor

Magnificat in Em is het thema van deze editie van De Dag. Het thema sluit aan bij de Zevenjaarlijkse Virga Jessefeesten (Hasselt, 2017) en de eeuwenoude viering van de Hasseltse Virga Jesse.
Locatie: Kinepolis Hasselt, Via Media 1, 3500 Hasselt.

Bijkomende informatie vindt u hier.

Inschrijven via website http://www.menstis.be.

Marrane et Marronne: La Co-écriture Réversible d'André et de Simone Schwarz-Bart

Lezing van Prof. Kathleen Gyssels op donderdag 17 november 2016 op de Université des Antilles.
Klik hier om de aankondiging te lezen.

Muziekuitvoering Astrith Baltsan - 27 november

Op zondag 27 november 2016 is er in Antwerpen een muziekuitvoering met de Israëlische concertpianiste Astrith Baltsan. Titel van het concert is 'Hatikva - herboren hoop'. Het concert vindt plaats in het Elzenveld Centrum, Lange Gasthuisstraat 45, 2000 Antwerpen. De aanvang is om 19.30 uur, deuren open om 19.00 uur. Het concert is Engelstalig, geen Nederlandse vertaling en wordt georganiseerd door Christenen voor Israël en B’nai B’rith Antwerpen.

Klik hier voor de poster van het concert. 

Vertaalwedstrijd Hebreeuws

Dit jaar gaat de eerste editie van de Vertaalwedstrijd Hebreeuws van start. In samenwerking met de Universiteit van Amsterdam heeft het departement Hebreeuws, Aramees en Joodse studies van de Universiteit Amsterdam een vertaalwedstrijd opgezet waarbij een ieder de kans krijgt zijn/haar enthousiasme en kennis over poëzie en de Hebreeuwse taal te laten zien.

Wat doen wij?
De Vertaalwedstrijd Hebreeuws heeft als doel jong en oud kennis te laten maken met de meesters van de Hebreeuwse taal. Ieder jaar staat deze vertaalcompetitie in het teken van een gerenommeerde dichter. Dit jaar is dat dé nationale dichter van Israël: Chaim Nachman Bialik. De deelnemers worden uitgedaagd om zijn werken zo mooi en origineel mogelijk te vertalen, waarna een vakkundige jury drie winnaars selecteert. Deze vertalingen worden gepubliceerd in een dichtbundel ontworpen door kunstenaar Yair Aa én de winnaars ontvangen prijzengeld:

1e prijs €250,-
2e prijs €150,-
3e prijs €100,-

Wat moet je doen?
Vind je vertalen leuk, ben je enthousiast over de Hebreeuwse taal of houd je van poëzie? Surf dan snel naar de website www.vertaalwedstrijdhebreeuws.nl, selecteer je gedicht en laat je vertaalkunsten zien!

Verder kan je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en weetjes over de Vertaalwedstrijd Hebreeuws door ons te volgen op Facebook.

Concert Kazerne Dossin - 14 september 2016

CONCERT: MÊME À AUSCHWITZ
14 september, Kazerne Dossin

Samen met zijn Ensemble de Musique Incidentale blaast componist Helios Azoulay de muziek uit de concentratiekampen nieuw leven in. Vanuit de hel van Auschwitz weerklinken melancholie, hoop en wanhoop in broze liederen geschreven door gedeporteerden. Azoulay neemt je bij de hand om de muziek beter te begrijpen: de sfeer, de humor, de cultuur. Noot na noot krijgen de vervaagde gezichten van hun componisten stilaan meer vorm, zoals bij het hartverscheurende Berceuses  van Ilse Weber, de Joods-Tsjechische schrijfster en componiste die in Theresienstadt als verpleegster tot in de gaskamers haar 'Wiegala' zong voor de kinderen onder haar hoede. Ze kwam op 6 oktober 1944 samen met haar zoon Tommy om in Auschwitz. 

'Même à Auschwitz' graaft diep en legt het diepste, het kwetsbare van de menselijke ziel bloot. Azoulay en zijn ensemble laten met dit concert geen enkele toeschouwer onberoerd. Een beklijvend concert, opgevoerd in de bijzondere setting in Kazerne Dossin, tegen de achtergrond van de portrettenwand met gedeporteerden uit België en Noord-Frankrijk.

CONCERT  “MÊME À AUSCHWITZ” – Helios Azoulay
Kazerne Dossin, Goswin de Stassartstraat 153, 2800 Mechelen
Woensdag 14 september 2016, 20:00
Info en tickets: klik hier.

Artikel Prof. Kathleen Gyssels in Études caribéennes

Klik hier om het artikel van Prof. Kathleen Gyssels, « Rendez-vous avec l’heure qui blesse » ou l’ELÉGIE D’ÉLIZÉ de Gaston-Paul EFFA, te lezen.

Film "In Search of Peace" - zondag 3 juli 2016

Spinoza zomerweek - 25 juli t/m 29 juli 2016

De vereniging Het Spinozahuis organiseert van maandag 25 juli t.e.m. vrijdag 29 juli 2016 een studieweek met als thema "Is er sprake van invloed van de Joodse achtergrond, opvoeding en leermeesters van Spinoza op zijn filosofie, en zo ja, welke?".

Plaats: Cultuurhotel Woodbrooke, Woodbrookersweg 1, Barchem, Nederland
Programma: klik hier
Aanmelden en info: info@spinozahuis.nl
Zie ook: www.spinozahuis.nl

Auteursbezoek Zeruya Shalev - 7 april 2016

Begin april verschijnt bij de Nederlandse uitgeverij Cossee Pijn, de nieuwe en erg persoonlijke roman van de Israëlische schrijfster Zeruya Shalev. Het hoofdpersonage is een vrouw die een terreuraanslag op een bus overleefde, maar die haar leven intussen weer heeft opgepakt en met een andere soort crisis te maken krijgt, al blijft de pijn van die aanslag steeds aanwezig. Zeruya Shalev maakte zelf precies zo’n aanslag mee en gebruikt die ervaring als uitgangspunt voor een emotioneel verhaal.

Op donderdag 7 april 2016 wordt de schrijfster geïnterviewd door journalist en auteur Joseph Pearce in boekhandel Limerick in Gent.

Meer info over het evenement: klik hier.

Meer info over het boek: klik hier.

Leesgroep De Groene Waterman - 20/02/2016

Op zaterdag 20 februari wordt van 10u00 tot 12u00 in boekhandel De Groene Waterman in Antwerpen de klassieker "Uit de Tijd Vallen" van David Grossman besproken door Karolien Vermeulen, postdoctoraal onderzoeker aan het Instituut voor Joodse Studies.

Voor meer informatie, klik hier.
Inschrijven kan door een mailtje te sturen naar katrien.merckx@groenewaterman.be

Dwarsdenkers - Salongesprek met Patrick Loobuyck

Op donderdag 28 januari 2016 organiseert ontmoetingscentrum Atlas in het kader van hun nieuwe lezingenreeks 'Dwarsdenkers' een lezing van Patrick Loobuyck over de plaats van religie in onze samenleving.

Voor meer info, klik hier.

De Dag van de Religieuze Film 2016

Op 8 februari 2016 vindt de 25ste editie van De Dag van de Religieuze Film plaats, met als thema Levensbeschouwing. Deel 2.
Drie relatief recente films belichten elk op een eigen wijze diverse aspecten van het thema:

  • Marie Heurtin (2014) van de Franse regisseur Jean-Pierre Améris
  • Saul fia (Son of Saul) (2015) van de Hongaarse filmer László Nemes
  • Mr. Turner (2014) van de Britse cineast Mike Leigh

Deze editie van De Dag staat in het teken van het boek Levensbeschouwing, democratisch belicht (Pelckmans, 2015) van Prof. dr. Sylvain De Bleeckere. Het boek synthetiseert en verdiept de visie die aan de basis ligt van een kwarteeuw De Dag van de Religieuze Film.

Bijkomende informatie vindt u hier.

Inschrijven via website http://www.menstis.be.

59ste Nationale Bedevaart Dochters en Zonen der Deportatie

Op zondag 6 september 2015 om 11u00 vindt de 59ste nationale bedevaart van de vereniging van de Joodse weggevoerden in België plaats aan de voormalige Kazerne Dossin in Mechelen.

European Holocaust Research Infrastructure

Op 26 maart 2015 werd het online portaal van de European Holocaust Research Infrastructure (EHRI) gelanceerd. Dit portaal geeft toegang tot een enorme hoeveelheid archiefmateriaal en -instellingen die verband houden met de Holocaust. 

Klik hier voor een korte presentatie van EHRI.
Klik hier om het portaal te bezoeken.

Jews on the Move graduate program

Throughout recorded Jewish history, from antiquity to the present, Jews have relocated as immigrants, refugees, and travelers, and various kinds of movement - exile, migration, pilgrimage - as well as the movement of ideas and practice, have shaped Jewish history and culture. "Jews on the Move" is an intensive, week-long graduate level program. It offers the opportunity to work with internationally recognized scholars, in archives and libraries, and will include day trips in Jerusalem.
The program is geared toward graduate students from the various subfields of Jewish studies in the humanities and the social sciences, including students who are interested in various aspects of the Jewish past as well as those focused on present-day realities.

IIAS Advanced School in the Humanities
Jerusalem, July 5-9, 2015

For registration, program details and eligibility for financial support, click here.

23.03.2015 - Lezing Helmut Clahsen: "Meine Kindheit in der NS-Zeit"

Deutschcafé organiseert op maandag 23 maart 2015 een lezing van Helmut Clahsen over zijn kindertijd als 'halfjood' tijdens het Nazi-tijdperk. De lezing begint om 19.30 uur in de Elsschotzaal van het Hof van Liere, Prinsstraat 13b, 2000 Antwerpen.
De lezing gaat door in het Duits.

Voor meer informatie:
https://www.uantwerpen.be/en/projects/deutschcafe/programm/23-03-2015/
http://www.belgieninfo.net/event/helmut-clahsen-ueber-seine-kindheit-in-der-ns-zeit/

Boek "Marrane et marronne" van Prof. K. Gyssels

Het boek Marrane et marronne: La co-écriture réversible d’André et de Simone Schwarz-Bart van Prof. dr. Kathleen Gyssels is verschenen bij Brill ed.
Voor meer informatie: klik hier.

Book presentation - 21 January 2015, Berlin

Book Presentation at the Jewish Museum Berlin
The Book of Jo
b. Aesthetics, Ethics, Hermeneutics
21 January 2015, 19h30

Jüdisches Museum Berlin, Lindenstraße 9-14, 10969 Berlin

The biblical book of Job is a central reference point for dealing with adversity and personal disasters, for faith and apostasy. Why does the book play such a prominent role in the project of modernity – from the Enlightenment to the present day – in literature, art, and theater?

The two editors of the first volume of the new series Perspectives on Jewish Texts and Contexts Leora Batnitzky (Princeton University) and Ilana Pardes (Hebrew University of Jerusalem) will discuss these questions with Vivian Liska (University of Antwerp and Hebrew University of Jerusalem).

Moderated by Peter Schäfer, director, Jewish Museum Berlin.

For more information, click here.

Free admission/ Bookings: Tel: +49 (0)30 25 993 488 or reservierung@jmberlin.de
A cooperation with De Gruyter Publishers and the Institute of Jewish Studies, Antwerp.

The book series Perspectives on Jewish Texts and Contexts, directed by Vivian Liska and published with De Gruyter, consists of publications resulting from conferences (co-)organized by the Institute of Jewish Studies.
Bookcover (detail), © De Gruyter Publishers

De Dag van de Religieuze Film 2015

Op 16 februari 2015 vindt de 24ste editie van De Dag van de Religieuze Film plaats, met als thema Levensbeschouwing. Deel 1.
Drie relatief recente films belichten elk op een eigen wijze het thema:

  • The Mill and the Cross (2011) van Lech Wajewski
  • Vision - Aus dem Leben der Hildegard von Bingen (2009) van Margarethe von Trotta
  • The Book Thief (2013) van Brian Percival

Deze editie van De Dag vormt een tweeluik met die van volgend jaar, de 25ste editie. In dat kader verschijnt het boek Levensbeschouwing, democratisch belicht (Pelckmans, 2015) van Prof. dr. Sylvain De Bleeckere. Het boek synthetiseert en verdiept de visie die aan de basis ligt van bijna een kwarteeuw De Dag van de Religieuze Film.

Bijkomende informatie vindt u hier.

Inschrijven via website http://www.menstis.be.

ACJCB - Boekvoorstelling "Oog in oog met het vroegrabbijnse Jodendom"

Op woensdag 26 november 2014 ontvangt de Antwerpse Contactgroep voor Joods-Christelijke Betrekkingen (ACJCB) Gerard Willems voor een voorstelling van zijn onlangs verschenen boek Oog in oog met het vroegrabbijnse Jodendom (uitgeverij Averbode). De boekvoorstelling gaat door om 14u30 in de lokalen van "De Loodsen", Sint-Jacobsmarkt 43, 2000 Antwerpen. Inschrijven via acjcb1@gmail.com.

Tentoonstelling "Verdrängte Jahre - Bahn und Nationalsozialismus in Österreich 1938-1945"

Van 4 t.e.m. 7 november 2014 vindt in het Europees Parlement (Brussel) de thematentoonstelling "Verdrängte Jahre - Bahn und Nationalsozialismus in Österreich 1938-1945" plaats. Deze (Engelstalige) tentoonstelling toont de donkere bladzijde in de geschiedenis van de Oostenrijkse spoorwegen, de periode waarin de Oostenrijkse Bundesbahnen (BBÖ) deel uitmaakten van de Duitse Reichsbahn en één van de belangrijkste pijlers van de nazi-staat in Oostenrijk waren.

Meer informatie in persbericht en online op www.oebb.at/verdraengte_jahre.

Europese Dag van de Joodse Cultuur

Op zondag 14 september 2014 vindt de Europese Dag van de Joodse Cultuur plaats in Antwerpen, met als thema 'Vrouwen in het Jodendom'.

Download de PDF-poster.

Meer informatie op www.jewisheritage.org.

Contact

Bezoekersadres
Instituut voor Joodse Studies
Stadscampus (gebouw L)
Lange Winkelstraat 40-42
2000 Antwerpen
België
Tel. +32 3 265 52 43
Fax +32 3 265 52 41
ijs@uantwerpen.be

Instituut voor Joodse Studies