Letteren en Wijsbegeerte

Op Erasmus in Londen, Verenigd Koninkrijk

  • Jo De bruyn
  • Erasmus in Londen, Verenigd Koninkrijk
  • Bachelor taal- en letterkunde: Engels - Nederlands
  • September tot december 2020

Studeren in Londen (tijdens corona)

Londen is een heel levendige Erasmusbestemming. Door de coronamaatregelen had ik weinig les op de campus en dus leerde ik niet veel lokale studenten kennen, maar ik heb wel veel andere Erasmusstudenten leren kennen. Dat is leuk omdat zij de stad ook willen leren kennen en het beste willen maken van de korte periode die ze daar zijn.

Ik moest eerst twee weken in quarantaine, dat heb ik in Sheffield gedaan, in een klein huisje met een tuintje dat ik deelde met anderen zodat ik toch buiten kon komen. Het zou leuk zijn geweest om meer van Engeland te ontdekken met mijn nieuwe vrienden. Door de maatregelen kon dat niet, maar ik zou het zeker aanraden voor wie nog naar Londen gaat.

Natuurlijk ga je ook op Erasmus om te studeren en om een andere manier van lesgeven te ontdekken. Dat was in Londen zeker het geval. De lessen waren eerder seminaries waarbij de professor wel eerst een korte uitleg gaf over een boek dat we moesten lezen, maar waarna ze vooral vragen aan ons stelden. We werden dan opgesplitst in break-out groups online waarin we de vragen bespraken en daarna kwamen we weer samen om onze antwoorden te bespreken. Voor taal- en letterkunde moeten de studenten er vooral papers schrijven, waardoor ze weinig examens hebben. Als Erasmusstudent is dat leuk omdat je dan meer tijd hebt om de lokale cultuur en omgeving te leren kennen.

Een dankbare bestemming

Londen is een multiculturele stad waardoor je je als buitenlandse student niet buitengesloten voelt. Er werken veel buitenlanders, maar er zijn ook veel buitenlandse studenten, Erasmusstudenten, maar ook full time studenten die voor meerdere jaren naar Londen komen. Er zijn daarom ook veel activiteiten die de studentenraad van de universiteit organiseert. Alweer zijn deze door corona beperkt doorgegaan. We zijn op een hike kunnen gaan naar Seven Sisters, maar er zijn nog heel veel andere sport- en cultuurclubs.

Door corona zijn er enkele dingen die ik niet heb kunnen doen, maar toch heb ik niet het gevoel dat ik iets gemist heb. Ondanks de situatie heb ik me in de maanden van mijn uitwisseling enorm geamuseerd: ik voelde me thuis in Londen, ik had een heel goede vriendengroep en we hebben er alles uitgehaald. Elke kans die we hadden, hebben we gegrepen; alles wat we wilden doen, hebben we gedaan. Dus dat bewijst dat Londen een heel dankbare bestemming is, als dat zelfs met de coronamaatregelen zo was.

Tips in Londen

De stad zelf heeft veel mooie en gezellige plaatsen. Je moet zeker eens naar een pub gaan en fish and chips proberen, en voor een full English breakfast gaan. Primrose Hill is zeker een aanrader! Het geeft een prachtig uitzicht over de stad, zeker bij zonsondergang. Regent Street vind ik zelf een heel mooie winkelstraat. De gebouwen zijn impressionant, en dat geldt eigenlijk voor veel gebouwen in Londen: ze hebben een andere stijl, ouder en meer barok. Soms botst een modern gebouw wel met die stijl, maar het zorgt er ook voor dat overal waar je gaat, je je in een mooie omgeving bevindt. Daarnaast zijn de parken een leuke manier om toch even uit de drukke stad te ontsnappen.

Wonen in de stad

Ik raad aan om zelf een accommodatie te zoeken. De universiteit biedt er aan, maar het is moeilijk om er een te bemachtigen. Ik moest lang wachten voordat ik antwoord kreeg, ik was zelfs al in Sheffield toen ik nog geen antwoord had. Ik heb dan op vijf dagen een accommodatie gezocht waar ik heel tevreden van was, maar het was wel stressvol om op zo'n korte tijd iets te zoeken.

Londen is op vlak van accommodatie een dure stad, dus begin zeker op tijd aan je zoektocht zodat niet alle betaalbare plaatsen al weg zijn. Ik zat vlakbij de campus, maar veel van mijn vrienden hadden een accommodatie die verder van de campus verwijderd was. Op die manier leerden we elkaars omgeving kennen en zagen we dus meer van de stad.

In normale tijden is het wel handiger om in de buurt van Bloomsbury te zitten, dan moet je ook minder vaak het openbaar vervoer nemen. Bovendien raad ik ook aan om zo veel mogelijk te wandelen als je ergens naartoe gaat. Zo kan je je sneller oriënteren en zie je veel meer dan wanneer je de 'tube' neemt.