Letteren en Wijsbegeerte

Op Erasmus in Reykjavik, IJsland

  • Moira Smets
  • Erasmus in Reykjavik, IJsland
  • Master taal- en letterkunde: Engels
  • Augustus - december 2020

IJsland, alsof je op een andere planeet bent

IJsland is een prachtig land met enorm vriendelijke en behulpzame mensen. Ik raad zeker aan om in Reykjavik (en liefst in het centrum) te wonen. In tegenstelling tot andere hoofdsteden geeft Reykjavik geen "stadsgevoel". Je kan het volledig te voet bezoeken en na enkele weken (of zelfs dagen?) ken je bijna alle straten uit je hoofd (toch visueel want uitspreken is moeilijk).

Reykjavik heeft een unieke sfeer: gezellige en bijzondere koffiebarretjes, restaurants en cafés, kleurrijke straten, mooie parken en altijd de zee en bergen in zicht. Klein betekent niet saai, ook al is het fantastisch om even uit de stad te gaan en de magische plekken van IJsland te bezoeken. Ik was er tijdens Covid-19 dus het kon gebeuren dat we dagen aan een stuk niemand tegenkwamen. Het voelt vaak alsof je je op een andere planeet bevindt en voor mij persoonlijk heeft het me heel veel rust gebracht, iets wat ik in Antwerpen nooit echt heb gevonden.

Ik was er tijdens de "winterperiode", wat sommigen me ontraadden. Maar ik vond het perfect! Ja, tegen het einde van je semester zijn er maar een paar uren licht, maar niemand vertelt je dat deze uren magisch zijn. Omdat de zon niet heel hoog komt, heb je zo goed als een constante zonsondergang/zonsopgang: vier uur lang roze, oranje, paarse, gele lucht. En dan spreek ik nog niet over andere natuurfenomenen zoals het Noorderlicht en polaire stratosferische wolken. Ik raad wel aan om vóór de start van de lessen te komen om het land al wat te verkennen en te genieten van de lange dagen en korte nachten!

De IJslanders zijn enorm vriendelijk, maar ook redelijk gesloten. Misschien een beetje te vergelijken met onze eigen Vlaamse cultuur. Ze zouden je wel helpen als ze je zien klungelen, maar weinig van hen zouden je aanspreken of spontaan tegen je beginnen praten. Het is een heel gezellige sfeer wel met veel verlichting, wat misschien ook nodig is tijdens de winter. Zelf heb ik er Nieuwjaar en Kerst gevierd en ik denk dat dat de beste beslissing was die ik tijdens mijn Erasmus heb genomen. Het is FANTASTISCH. Er wordt minstens een week (tot en met 6 januari) vuurwerk afgestoken op alle momenten van de dag (wat aan de andere kant wel verbazingwekkend is voor een land dat zo instaat voor de natuur en ecologie).

Het studeren zelf in IJsland

Het verschil tussen UAntwerpen en Haskoli Islands is vooral het contact tussen prof en student. Ik had altijd les in kleinere groepen met veel participatie en informeler contact met de proffen, die je bij de voornaam aanspreekt. Ik had voordien een soort van sociale angst om deel te nemen aan de les of zelfs vragen te stellen. Nu ik terug in Antwerpen ben, moet ik mezelf bijna intomen om dat niet voortdurend te doen!

Je hebt veel meer taken en voorbereidingen, maar daardoor is er bijna geen blok. Een heel semester feesten en tegen kerst je boeken vastpakken kan dus niet. Voor de meeste lessen heb je al (meer dan) 50% van je punten binnen voor je aan je "finals" begint. Het semester is ook al voorbij voor kerst, zodat je die blokstress al voorbij hebt en volledig kan genieten van Kerstmis en Nieuwjaar!

Het sociale leven voor studenten

Ik heb lokale studenten en buitenlandse studenten leren kennen, maar ik trok vooral met de andere internationale studenten op omdat zij in hetzelfde schuitje zaten en even enthousiast en verwonderd waren over het land als ik. Uiteraard is het fantastisch om lokale studenten te kennen zodat ze tips kunnen meegeven, zoals hot springs waar niemand komt, shortcuts, verloren vissersdorpjes en de beste cafés en koffiebarretjes.

Er is een "universiteitscinema", jaarlijks is er een film- en muziekfestival en er worden events in de student cellar georganiseerd voor internationale studenten. Mijn sociale activiteiten waren voornamelijk roadtrips met vrienden en gaan zwemmen en ontspannen in de vele openbare zwembaden en hot pods. Tegen het einde van mijn semester openden de museums opnieuw, dus kon ik er gelukkig nog enkele bezoeken.    (Lees verder onder de foto's)

Liever in IJsland dan in lockdown in België

Middenin een pandemie zat ik op de best mogelijke plek. Ik 'ontdekte' prachtige locaties, waarvan ik later te weten kwam dat ze normaal krioelen van de toeristen. Nooit moest ik erover nadenken dat er misschien andere mensen in de hotpods zouden zitten. Alles was mogelijk zonder iemand voor de voeten te lopen.

de andere kant waren er uiteraard ook kansen weggenomen om nieuwe vrienden te ontmoeten. IJsland, en vooral Reykjavik, bruist normaal van het kunstzinnig en muzikaal talent, waar ik nu niet van heb kunnen genieten.

Er waren veel voordelen, en veel nadelen, maar als je het vergelijkt met een totale lockdown in België (of in de meeste landen toen), besefte ik wel hoeveel geluk ik had met mijn gekozen bestemming. 

Deze Erasmuservaring was een unieke kans en ik ben volledig verliefd geworden op de charme van IJsland. Ik zou het aan iedereen met een hart voor natuur (en voorliefde voor koffie!) kunnen aanraden.

De magische plekken van Ijsland

Ga zeker naar de Highlands, vooral Landmannalaugar is adembenemend. Maar ook het noorden en dan vooral alles rond "Myvatn" en Akureyri. Verder ook nog Vik, de Wesfjords, Husavik, Reykjanes, etc.

Het allerbeste is dat je tijdens een roadtrip op elk moment dat je rondkijkt, kunt genieten van de natuur. Elke plek in IJsland is mijn "favoriete" plek, vooral de onbekendere dorpjes waar je even stopt (zoals bijvoorbeeld Siglufjörður) en kunt beseffen hoe simpel het leven kan zijn. Ga op zoek naar alle vulkanen, alle hot springs en alle watervallen. Het gaat je niet lukken, maar het proberen gaat zoveel eenvoudig geluk brengen! Hou ook zeker het weer in het oog, want een daguitstap bij prachtig weer is veel leuker. En de proffen zouden het zelfs begrijpen!