Chileens brandwondencentrum
Antwerpse onderzoekers leiden koningin rond in Chileens brandwondencentrum
UAntwerpen lanceert campagne rond kwalitatief nazorgproject voor patiënten met littekens
Oscare en UAntwerpen werken samen met COANIQUEM, een brandwondencentrum in het Chileense Santiago. Dinsdag kreeg het centrum bezoek van koningin Mathilde. “Dit bezoek onderstreept het belang van internationale samenwerking rond zorg", klinkt het op UAntwerpen, dat de samenwerking met de Chileense partner in de toekomst gaat uitbouwen.
Koning Filip en koningin Mathilde brengen een staatsbezoek aan Chili, op uitnodiging van de president van het Zuid-Amerikaanse land. Politici, bedrijfsleiders en academici vergezellen hen.
Ook wetenschappers van de Universiteit Antwerpen zijn meegereisd naar Chili: op dinsdag 24 juni bracht koningin Mathilde immers een bezoek aan COANIQUEM, een centrum voor brandwondenzorg en revalidatie in de hoofdstad Santiago. UAntwerpen en Oscare – het bekende nazorg- en onderzoekscentrum voor brandwonden en littekens – werken immers al een tijdje samen met de Chileense organisatie.

Mechanotherapie is cruciaal
Tijdens de rondleiding kreeg koningin Mathilde een inkijk in de multidisciplinaire en mensgerichte aanpak van COANIQUEM. “De koningin had onder meer bijzondere aandacht voor de revalidatieafdeling, de maatwerkafdeling voor drukkledij en de school voor jonge patiënten”, vertelt prof. Ulrike Van Daele, expert brandwonden en littekens op UAntwerpen. “Haar aanwezigheid onderstreept het belang van internationale samenwerking rond zorg, onderwijs en onderzoek.”
Die samenwerking gaat in de toekomst nog intensiever worden. Prof. Jill Meirte, littekenexperte op UAntwerpen: “Twee zaken zijn heel belangrijk in de brandwondenzorg. De zorg moet patiëntgericht zijn, met oog voor de kwaliteit van leven van mensen met brandwonden en littekens. Denk onder meer aan het empoweren van patiënten en aan hun psychosociaal welzijn. Daarnaast is ook mechanotherapie cruciaal. Het gebruik van druk, bijvoorbeeld middels drukkledij, beïnvloedt het littekenherstel in de gunstige richting.”
Campagne rond nazorgtraject
In de toekomst willen de partners samen de rol van mechanische krachten in het herstelproces van littekens onderzoeken. “We gaan dan kijken naar de optimale inzet van druk-, massage- en tapingtechnieken om littekenvorming gunstig te beïnvloeden”, blikt Van Daele vooruit. “De verdere ontwikkeling en internationale uitrol van onze wordt daarbij een speerpunt. Wereldwijd willen we een toegankelijk, inclusief en evidence-based opleidingsaanbod voor zorgverleners betrokken bij brandwonden- en littekenzorg uitbouwen.”

Jill Meirte (links) en Ulrike Van Daele in de tuin van COANIQUEM.
Het Universiteitsfonds Antwerpen zet een campagne op touw om fondsen te werven voor een kwalitatief en patiëntgericht nazorgtraject voor patiënten met littekens. “Voor mensen met littekens is het pad naar herstel, van medische zorg tot nazorg en revalidatie, vaak lang en complex”, zegt coördinator Eline Joukes. “Met het project Research4Scars willen we mensen met littekens – én hun ouders, mantelzorgers en zorgverleners – duidelijkheid, houvast en zekerheid bieden over het verwachte verloop van zorg en nazorg. Goede zorg begint bij inzicht en begrip.”
www.uantwerpen.be/research4scars