Geneeskunde en Gezondheids­wetenschappen

Prof. Ann Hallemans spoort bewegingsproblemen op

Prof. Hallemans doet voornamelijk onderzoek naar balanscontrole en bewegingspatronen. Ze licht toe: "Wij willen in ons onderzoek bewegingsproblemen karakteriseren die mensen ervaren in  het dagelijks leven, en voorkomen bij klachten zoals duizeligheid, vallen, verminderde mobiliteit … Dat doen we door gezonde groepen te vergelijken met groepen die een aandoening hebben, zoals een uitval van het evenwichtsorgaan of ernstige infantiele epilepsie.


Infraroodcamera’s en reflecterende tape

Dat onderzoek gebeurt in het bewegingslabo van het UZA, dat uitgerust is met een infrarood camerasysteem. Prof. Hallemans: "We plaatsen bolletjes met reflecterende tape op het lichaam van de patiënten die we onderzoeken. Een software rekent aan de hand van de camerabeelden daarvan uit hoe de gewrichten bewegen. Die info wordt gecombineerd met metingen van de spieractiviteiten en de kracht die op het lichaam inwerkt."

Op die manier wil professor Hallemans met haar team de neuromechanische oorzaken van bewegingsproblemen opsporen en identificeren, om zo een betere behandeling op te stellen.

Geselecteerd op competentie, niet op gender

Als vrouwelijke onderzoekster heeft prof. Hallemans nooit discriminatie ondervonden. 

"Op ons departement wordt duidelijk geselecteerd op competentie en niet op gender." 

We zijn dan ook met evenveel mannelijke als vrouwelijke collega's. Een universitaire carrière is niet makkelijk om te combineren met het gezinsleven, maar daar hebben zowel mannen als vrouwen gelijkaardige ervaringen mee."