Restauratie dankzij anonieme gift

Deze kaart van Antwerpen voor de wereldtentoonstelling van 1894 is deel van het Prentenkabinet van de Universiteit Antwerpen. Ze deed dienst als toeristisch stratenplan voor de vele bezoekers van de Scheldestad. De kaart was in erg slechte staat tot ze in 2017 dankzij een anonieme gift kon gerestaureerd worden.

In conservatieatelier Cordovano werd de kaart gereinigd om stof en vuil te verwijderen, werden oude en storende herstellingen verwijderd na verweking met waterdamp, en werd het papier ontzuurd om verdere verkleuring tegen te gaan. Vervolgens werden de vouwlijnen ontvlakt met waterdamp en de vaak doorgescheurde vouwen verstevigd en hersteld met Japans papier. Een los fragment uit de hoek links onder werd opnieuw gefixeerd. Ten slotte werd de kaart gedroogd en uitgevlakt.

                                                    De materiële toestand van de kaart voor restauratie

Tentoonstelling

De gerestaureerde kaart wordt nog tot het einde van de maand januari tentoongesteld in de inkomhal van de Bibliotheek Stadscampus van de Universiteit Antwerpen.

Afbeelding downloaden

Je kan een afbeelding in hoge resolutie van de kaart downloaden in de online catalogus van de bibliotheek.

Steun eens een Erfgoeddoel

De financiële steun die dit project mogelijk maakte, kadert in het initiatief Steun eens een Erfgoeddoel (www.erfgoeddoel.be) van Faro in samenwerking met het Universiteitsfonds van de UAntwerpen.

In de pers

  • Patrick Van De Perre, 'KAART. Zo zag Antwerpen eruit in 1894: gedetailleerde toeristenkaart tot in de puntjes gerestaureerd', Gazet van Antwerpen 11 januari 2018: http://www.gva.be/mail/dmf20180110_03290992
  • Mischa Bludts, 'Toen en nu. Verdwenen stukjes Antwerpen', Gazet van Antwerpen 12 januari 2018