Download de app

We voegen een extra meetinstrument toe aan ons onderzoeksarsenaal: jouw smartphone. Via de speciale app van De Oorzaak kunnen nu alle Vlamingen, ongeacht hun woonplaats, zelf het geluid in hun straat in kaart brengen. 

De app, verkrijgbaar in de App store en Play store, maakt gebruik van de microfoon van je smartphone, die na een korte kalibratie klaar is om het omgevingsgeluid te meten. Gebruikers worden achteraf een paar vragen voorgeschoteld om hun ervaring met het geluid door te geven. Via een paar korte stellingen laten zij de wetenschappers weten wat het geluid met hen doet, en welke geluidsbronnen ze gehoord hebben. De app biedt ons de mogelijkheid om op grotere schaal en op andere plekken te meten. 

Je kunt de app blijven gebruiken en op verschillende plekken en momenten metingen doen. Gedurende het onderzoek sturen we je ook gericht op pad met de app, om bijvoorbeeld stiltegebieden of evenementen beter in kaart te kunnen brengen. De resultaten van de geluidsmetingen worden weergegeven op een kaart bij De Morgen. Daar zie je hoe jouw metingen zich verhouden tot die van anderen. Hierbij worden enkel de locatie en het gemeten geluidsniveau gedeeld.

Voor de app werkten we samen met het Nederlandse bedrijf Sorama, gespecialiseerd in geluidsmonitoring.