Naast het uitgebreide gezondheidsonderzoek in samenwerking met het UZA voor inwoners van Antwerpen, zetten we een gezondheidsonderzoek op afstand op via de data van smartwatches. Smartwatches bezitten een hoop extra functies die handig zijn voor wetenschappelijk onderzoek. Zo kunnen we meer inzicht krijgen in hoe mensen van dag tot dag aan geluid worden blootgesteld en hoe dit samenhangt met hun slaappatroon en stress, gemeten via je hartslag.

UPDATE: De inschrijvingen voor de Apple Watch studie op afstand werden reeds afgesloten, deelnemen is helaas niet meer mogelijk. 

Hoe kan je meedoen?

Door je Apple Watch zes weken achtereen dag én nacht te dragen -en je iPhone te gebruiken zoals je dat gewoonlijk zou doen- kan je ons inzicht verschaffen in jouw persoonlijke, dagelijkse ervaringen met geluid. Hiernaast kijken we ook hoe je telefoongebruik beïnvloed wordt door de factoren stress, slaap en geluidsblootstelling. Om uniforme en vergelijkbare data te hebben, werken we met één soort smartwatch. Je kon je via de Grote Geluidsbevraging opgeven voor dit gezondheidsonderzoek op afstand.

-Je hebt een Apple Watch (om uniforme data te hebben, werken we met één soort smartwatch) en een iPhone
-Je draagt deze smartwatch dag en nacht gedurende zes weken
-Je vult elke week een vragenlijst in over je ervaringen met het geluid van de week daarvoor. Voor deelnemers met een sensor is deze informatie reeds opgenomen in de wekelijkse vragenlijst die zij al invullen tijdens de meetperiode.
-Op het einde van de periode van zes weken vragen we je om de data van je Apple Watch op een eenvoudige manier met ons te delen. Er wordt op voorhand gedetailleerd uitgelegd hoe je dit kan doen. Je hoeft geen speciale apps te installeren. 
-Iedereen in Vlaanderen ouder dan 18 jaar in het bezit van een Apple Watch én iPhone kan in maart en april ’24 meedoen aan deze vereenvoudigde gezondheidsstudie op afstand.
-Deelnemers met een geluidssensor in Antwerpen, Gent en Leuven met een Apple Wath en iPhone konden zich ook aanmelden voor dit deelonderzoek. Het Apple Watch-onderzoek valt in dat geval samen met de periode waarin zij een sensor aan hun vensterbank hebben hangen.

Hoe verloopt het onderzoek voor deelnemers zonder geluidssensor (vanaf 4 maart '24)?

De gezondheidsstudie op afstand voor deelnemers zonder geluidssensor start op maandag 4 maart. Vanaf dat moment draag je je Apple Watch zes weken achtereen, ook wanneer je slaapt. Via apps die al op je Apple Watch staan worden je hartslag, slaap en persoonlijke geluidsblootstelling gemeten. Elke week ontvang je van ons per mail een vragenlijst waarin we je vragen naar je ervaring met het omgevingsgeluid, stressniveau en mediagebruik tijdens de voorgaande week. 

In de laatste vragenlijst op maandag 15 april vragen we je om je gegevens op te laden. Dit doe je door je eenmalig de Apple Gezondheidsgegevens te exporteren. Je krijgt ontvangt hiervoor van ons duidelijke instructies. Om data rond je mediagebruik te verzamelen, doen we beroep op je iPhone Screen Time. Dit is opnieuw een app die reeds op je toestel staat - je moet niets installeren. We vragen je hiervoor om screenshots van de app iPhone Screen Time te nemen en op te laden van de 14 dagen ervoor. Het gaat hier dus op 14 screenshots die inzicht geven in wanneer je je iPhone gebruikt en welke (soort) apps je hier voornamelijk gebruikt. Wat je precies doet op die apps komen we niet te weten. 

In de loop van 2024 ontvang je van ons een rapport met meer informatie uit deze studie. 

Belangrijk:

- Het is belangrijk dat je je Apple Watch dag én nacht draagt, dus ook wanneer je slaapt. Natuurlijk mag je hem afdoen om op te laden en om te douchen. Mocht je een paar dagen vergeten zijn om je Apple Watch te dragen, dan is dat ook niet erg. Probeer de draad dan zo snel mogelijk terug op te pikken.
- Je mag je Apple Watch ook dragen tijdens het sporten. Met ons onderzoek kijken we naar hartslagvariabiliteit (HRV). Dit kan een indicator zijn van verschillende zaken, zoals stress, maar ook beweging zoals sporten. Er zijn verschillende componenten binnen HRV ons specifiek meer vertellen over of sporten, of stress, zonder dat er hier verwarring in ontstaat. Kortom, wij kunnen je hartslag categoriseren in beweging, stress, enzovoort – dus jij hoeft je daarover geen zorgen te maken!
-We bezorgen je in de loop van 2024 een rapport van de belangrijkste data van deze studie.
- We waken over je privacy. De door jou aangeleverde exportbestanden worden automatisch gefilterd en geanonimiseerd door onze statistische software. Onze studie is goedgekeurd door onze Ethische Adviescommissie Sociale en Humane Wetenschappen. Dat wilt zeggen dat dit erkend orgaan onze manier van dataverzameling en omgang met jouw persoonsgegevens als ethisch beschouwt.