Van mei '24 t/m april '25 brengen we met slimme geluidssensoren omgevingsgeluid in kaart in Antwerpen, Gent en Leuven.  Deze slimme geluidssensoren zijn voorzien van een AI module die het geregistreerde geluid ineens toewijst aan een geluidsbron: was dat bijvoorbeeld een passerende auto, fluitende vogel, rijdende tram of de ruisende wind? Deze nieuwe technologische ontwikkeling biedt ons veel kansen voor gedetailleerd onderzoek naar omgevingsgeluid. Door dit op grote schaal in de drie steden uit te rollen, krijgen we een ongekend inzicht in het stedelijke geluidslandschap.  

Vanaf 29 april is het terug mogelijk om je kandidaat te stellen voor een slimme geluidssensor in de meetperiodes september-oktober, november-december, januari-februari '25 en maart-april '25. Lees hieronder of je in aanmerking komt!

Hoe werkt de slimme geluidssensor?

Hoe verlopen de geluidsmetingen?

Indien je in één van de postcodegebieden in Antwerpen, Gent of Leuven woont, kon je in de Grote Geluidsbevraging aangeven dat je een slimme geluidssensor zou willen ontvangen. De meetcampagne met de slimme sensoren loopt van mei '24 tot en met april '25. Dit jaar is verdeeld in zes periodes van twee maanden. Concreet betekent dit dat de slimme geluidssensor twee maanden op je vensterbank staat en daarna doorgaat naar de volgende deelnemer. Bij je aanmelding geef je je voorkeur op voor de maanden die jou het best uitkomen. 

Installatie sensor.png


Word je geselecteerd, dan laten we je dat in juni ’24 weten. We geven dan ineens mee voor welke periode je geselecteerd bent. Je ontvangt van ons dan nog een definitieve uitnodiging en een vraag om een deelnemersbijdrage van 25 euro te betalen. Ter vergelijking: de werkelijke kosten voor de metingen en analyse van één meetpunt bedragen ongeveer 400 euro. Onze partners dragen het grootste deel van deze kosten. Kort voordat je meetperiode begint, ontvang je van ons een meetpakket met daarin de geluidssensor. 


Je plaatst de sensor op de vensterbank aan je slaapkamerraamDat mag zowel aan de straat- als aan de tuinkant. De sensor krijgt stroom via een dunne stroomdraad: na de installatie kan je je raam openen en sluiten zoals je dat altijd doet. De sensor blijft zes weken op je vensterbank staan en brengt daar het geluid in kaart. Via het netwerk van Orange Belgium worden de data naar de database van de onderzoekers doorgestuurd, en naar jouw persoonlijke dashboard. Zo komen we ‘live’ te weten welke geluiden we het vaakst horen en hoe luid deze klinken. Door deze data te koppelen aan een wekelijkse vragenlijst over je ervaring met dat geluid en je slaapkwaliteit, leggen we linken met de impact op jouw gezondheid.

Straat.png



De slimme geluidssensoren nemen geen geluid op: de verwerking en de analyse gebeurt ‘on the edge’, direct op het toestel. Enkel de classificatie (welk geluid), het geluidsvolume en een paar andere geluidsparameters worden doorgestuurd naar de database van de wetenschappers en naar jouw persoonlijke online dashboard. Daar volg je zelf de metingen van jouw geluidssensor mee.  

Na zes weken haal je de sensor van de vensterbank en stuurt deze naar ons terug. We voorzien hier het nodige materiaal voor. De sensor wordt nagekeken en gaat vervolgens terug op weg naar een andere deelnemer. Uiteindelijk zullen de sensoren bij het afsluiten van de metingen op 2.000 meetlocaties het geluid in kaart hebben gebracht. In mei ’25 komen we met de resultaten van het onderzoek en ontvang je een persoonlijk Geluidsrapport van jouw metingen en antwoorden.

​Wat zijn de criteria om je kandidaat te stellen voor een slimme geluidssensor?

  • Je woont in Antwerpen, Gent of Leuven binnen een van de volgende postcodegebieden:
    Regio Antwerpen: 2000, 2018, 2020, 2030, 2040, 2050, 2060, 2100, 2140, 2150, 2170, 2180, 2600, 2610, 2660
    Regio Leuven: 3000, 3001, 3010, 3012, 3018
    Regio Gent: 9000, 9030, 9031, 9032, 9040, 9041, 9042, 9050, 9051, 9052 
    (Klik op de afbeelding om deze te vergroten)
Postcodes_Vierkant_kaartjes.png

  • Je hebt een vensterbank op de eerste verdieping of hoger

  • Deze vensterbank is gelinkt aan je slaapkamerraam. We willen met onze sensormetingen de directe link met je slaapkwaliteit kunnen maken

  • Je mag de sensor aan de straat- of tuinkant installeren, zolang het maar aan je slaapkamerraam is 

  • Waar kan de installatie niet: schuine dakramen (veluxen), balkonreling, slaapkamerramen zonder horizontale vensterbank (een licht afhellende vensterbank kan wel) of met een vensterbank van minder dan 10 cm breed, slaapkamers zonder ramen, ramen van kamers die niét als slaapkamer worden gebruikt. 

  • Je bent bereid de sensor tijdens de meetperiode van de nodige stroom te voorzien (max. 10 kWh, 5 € per maand). De sensor heeft een dunne stroomdraad: na de installatie kan je het raam gewoon openen en sluiten zoals je altijd doet. Indien er geen stopcontact dichtbij het raam aanwezig is, voorzie je een verlengkabel.

  • Je bent bereid een deelnemersbijdrage te betalen van 25 euro, waarmee je ons helpt om dit onderzoek mogelijk te maken. Ter vergelijking: de werkelijke kosten voor de metingen en analyse van één meetpunt bedragen 400 euro. Onze partners dragen het grootste deel van deze kosten.

  • Je bent bereid om tijdens de meetperiode wekelijks een vragenlijst in te vullen over het geluid rond jouw woning, je slaapkwaliteit en andere thema’s. Om de vragen te kunnen beantwoorden is het belangrijk dat je een deel van je tijd, bijvoorbeeld 's nachts, in de woning doorbrengt.

  • Je haalt de sensor af bij een door jou gekozen DPD-ophaalpunt. Op het einde van de meetperiode breng je de sensor terug naar hetzelfde DPD-ophaalpunt (gebruik makend van het voorziene terugzendlabel).


Voldoe je aan de bovenstaande criteria en heb je zin om burgerwetenschapper te worden in een ongekend onderzoeksproject, meld je dan aan via de Grote Geluidsbevraging. Uit alle aanmeldingen maakt het team van De Oorzaak een selectie, gebaseerd op wetenschappelijke criteria zoals geografische spreiding. Je hoort in juni '24 of jouw meetpunt bij de selectie zit.

Wat krijg je van ons?

  • We voorzien een uitgebreid meetpakket met de geluidssensor, een poster voor aan je raam, een uitgebreide handleiding, kaartjes om uit te delen aan je buren en materiaal om de sensor na twee maanden terug te sturen

  • Je volgt de metingen van je eigen geluidssensor mee op een persoonlijk online dashboard. Het dashboard bevat live data, maar ook informatie over de metingen van de week ervoor en meer informatie over jouw meetpunt in vergelijking met de andere meetpunten in jouw stad

  • Via onze maandelijkse nieuwsbrief houden we je op de hoogte van het onderzoek

  • Aan het eind van de metingen in juni '25 ontvang je een persoonlijk Geluidsrapport: een samenvatting van de meetperiode van jouw sensor, conclusies uit het rapport en enkele aanbevelingen

  • Je wordt uitgenodigd op het eindsymposium in juni '25, waar we de overkoepelende resultaten van het onderzoek aan je presenteren