Het UAntwerpen beleidsplan Diversiteit en Inclusie 2025 - 2030 (zie ook de management samenvatting) zet in op de verdere structurele verankering van diversiteit en inclusie binnen de organisatie. Het beleidsplan vertaalt deze ambitie naar concrete acties voor de komende vijf jaar. Het plan bouwt verder op de vele inspanningen rond Diversiteit en Inclusie die in de voorgaande jaren reeds gedaan werden. 

Dit plan vertrekt vanuit een inclusieve en intersectionele benadering van D&I. Je zal dan ook weinig acties terugvinden die specifiek ingaan op bepaalde diversiteitsthema’s. Onder het principe ‘inclusief waar kan, op maar waar nodig’ bouwen de beschreven acties aan een meer inclusieve organisatie wat iedereen ten goede komt. Hierbij is er echter steeds expliciet aandacht voor het erkennen en herkennen van zowel zichtbare als onzichtbare verschillen, waarbij specifieke aandacht uitgaat naar verschillen die verbonden zijn aan bepaalde ongelijkheidsmechanismen die in het bijzonder spelen binnen de universiteit. Binnen het diversiteit en inclusiebeleid hebben we dan ook in de eerste plaats maar niet uitsluitend aandacht voor genderfunctiebeperking, levensbeschouwing, socio-economische diversiteit, LGBTQI+, etnisch-culturele diversiteit en globaal engagement. Op deze website lees je ook meer over de thema specifieke acties en initiatieven. 

Strategische doelstelling

Het nieuwe beleidsplan Diversiteit en Inclusie van de Universiteit Antwerpen richt zich op zeven strategische doelstellingen (SD) en bijbehorende acties die de universiteit inclusiever maken voor studenten en personeel.

SD1 – Inclusieve universiteit

Creëert een inclusieve online en offline omgeving waarin iedereen zich thuis en veilig voelt. Dit gebeurt onder andere door het inbedden van D&I in de organisatie cultuur en structuur, werken aan toegankelijke infrastructuur en inclusieve communicatie. 

SD2 – Inclusieve in- en uitstroom

Streeft naar een representatieve studentenpopulatie en gelijke kansen voor alumni op de arbeidsmarkt. Acties zoals inclusieve informatievoorziening voor studiekiezers en inclusieve loopbaanbegeleiding spelen hierbij een belangrijke rol. 

SD3 – Inclusief studentenwelzijn

Focust op een inclusieve leer- en leefomgeving, met aandacht voor het welbevinden van elke student. Er wordt gewerkt aan het bevorderen van een inclusieve cultuur en het wegnemen van drempels in de leeromgeving. 

SD4 – Inclusief onderwijs

Streeft naar een onderwijsleeromgeving waarin alle studenten zich thuis voelen en gelijke kansen hebben om door te stromen. Dit omvat het ontwikkelen van D&I-competenties bij docenten en studenten, en het verrijken van het curriculum met diverse perspectieven. 

SD5 – Inclusief onderzoek

Stimuleert inclusieve en ethische onderzoekspraktijken, waarbij D&I-criteria in elk stadium van het onderzoek worden geïntegreerd. Dit omvat ook het streven naar diverse onderzoeksteams en partnerschappen, met speciale aandacht voor samenwerking met het Globale Zuiden. 

SD6 – Inclusief personeelsbeleid

Zorgt voor een inclusieve werkomgeving, waarin medewerkers zich gewaardeerd voelen. Het beleid richt zich op inclusieve werving, selectie en doorstroom, en biedt ondersteuning aan medewerkers om diversiteitsresponsief te handelen. 

SD7 – Monitoring van het D&I-beleid

Verzamelt en analyseert gegevens om de impact van het D&I-beleid beter in kaart te brengen en te verbeteren. Dit wordt ondersteund door data-driven beleidsvoering, rapportage en academisch onderzoek naar de inclusie van ondervertegenwoordigde groepen.