Colloquium 2017

Uit vrije wil
Over het duurzaam managen van vrijwilligers in de cultuursector

Dinsdag 16 mei 2017 - Universiteit Antwerpen

75% van de medewerkers in Vlaamse culturele organisaties en kunstinstellingen dragen het statuut ‘vrijwilliger’ of ‘stagiair’. In Nederland zijn het aantal vrijwilligers in de musea sinds 2009 gestegen met 80%. Mede omwille van besparingen, voeren onbetaalde medewerkers steeds vaker kerntaken uit in de kunst- en cultuursector.

In welke mate zijn deze  vrijwilligers heilzaam voor de kunst- en cultuursector? En hoe creëer je als cultuurmanager een gezonde balans tussen professionele kunstuitoefening en een duurzaam vrijwilligersbeleid?

Het Colloquium van het Fonds voor Cultuurmanagement van de Universiteit Antwerpen bundelde op dinsdag 16 mei best practices en reflecteerde over de toekomstige uitdagingen voor het duurzaam vrijwilligersbeleid in de culturele sector.
 

Programma

In de voormiddag overdachten academici uit binnen- en buitenland het vrijwilligersbeleid in de culturele sector. Het colloquium verwelkomde Lynn Blackadder, Cultural Volunteering Consultant in UK,  Evert Verhulp, prof. arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam, en Peggy De Prins, academic director van de master HRM aan Antwerp Management School en gespecialiseerd in duurzaam HR en Dirk Verbist, directeur fov / federatie sociaal-cultureel werk.

Na de middag presenteren culturele instellingen uit verschillende sectoren hun best practices. De Roma in Borgerhout is meermaals gelauwerd om haar vrijwilligersbeleid; wat houdt dit beleid precies in? Ook de organisatie van popfestivals drijft op vrijwilligers. Vele festivals rekruteren niet alleen vrijwilligers voor ticketing en catering, maar ook voor kerntaken en managementfuncties. Wat is hún visie op duurzaam vrijwilligersmanagement? Daarnaast komen ook organisatoren uit de openbare bibliotheken, de socio-culturele sector, amateurkunsten en de musea aan bod. Tot slot bundelen ze hun visies tijdens een paneldebat en een discussie met het publiek.

Gastsprekers:

  • Paul Schyvens - algemeen coördinator De Roma
  • Jeroen Vereecke - coördinator Boomtown Festival
  • Tonnie van de Rijdt - van de Ven - voorzitter AWN, Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie
  • Rien Haest - coördinator vrijwilligers Herita
  • Dirk Terryn - directeur Canon Cultuurcel en oprichter Het Lezerscollectief
  • Bieke Suykerbuyk - coördinator Dinamo
  • Koenraad De Meulder - coördinator Koor & Stem

Vlaams minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel Sven Gatz sloot de dag af met een toespraak over de toekomstige uitdagingen van en voor het vrijwilligersbeleid in de culturele sector.

Download hier het informatiedossier van het colloquium, met het programma en de bio's van de gastsprekers.

 

Uitreiking Scriptieprijs Cultuurmanagement

Elk jaar reikt het Fonds Cultuurmanagement tijdens het colloquium de Scriptieprijs uit. Op die manier wil het Fonds de kwaliteit van het onderzoek in het cultuurmanagement stimuleren en de kennis hierover delen met de sector en het beleid. De jury duidde drie laureaten aan, en bekroonde Tom Declercq tot winnaar met de masterscriptie "Het Vlaamse clubcircuit in cijfers. Een onderzoek naar de economische impact van de Vlaamse muziekclubs.”  Lees hier het jurverslag.

 

Presentaties

Download hier de presentaties van de gastsprekers: