Colloquium 2018

Cultuur op eigen koers
Verzelfstandiging van musea en andere culturele organisaties

Maandag 14 mei 2018

We leven in turbulente tijden, waarin de klassieke rolverdeling tussen overheid, de culturele sector en de private sector herzien wordt. Alles is in beweging. Het zwaartepunt van het cultuurbeleid komt ook hoe langer hoe meer te liggen bij de lokale overheid. Hoe dienen musea en culturele organisaties zich te positioneren in dit veranderende landschap en hoe dienen ze hun relatie met de overheid te (her)definiëren?

In Nederland kenden de musea en theaters eerder al een verzelfstandigingsgolf. Wat is hun evaluatie van de situatie? Wordt het tijd dat ook de Vlaamse en Brusselse culturele organisaties meer hun eigen koers gaan bepalen? En wat zijn nu de voor- en nadelen van meer autonomie in de culturele sector?

Het colloquium reikte een aantal inspirerende voorbeelden uit binnen- en buitenland aan. Deze verhalen schetsten de toekomstige uitdagingen voor de musea en culturele organisaties in de Lage Landen en boden een aantal inzichten die in de praktijk kunnen worden omgezet.

Tijdens het colloquium werd ook de Scriptieprijs voor Cultuurmanagement uitgereikt.

 

Programma

In de voormiddag kwamen academici uit binnen- en buitenland aan het bod: Koen Verhoest (Universiteit Antwerpen), Sjors Overman (Universiteit Utrecht) en Kaari Kiitsak-Prikk (Estonian Academy of Music and Theatre). De voormiddag werd afgesloten door een gesprek tussen Felix Rottenberg (Amsterdamse Kunstraad) en Joop Daalmeijer (gewezen voorzitter Raad voor Cultuur Nederland). Daan van Lent (NRC) was dagvoorzitter.

In de namiddag lieten we de organisaties zelf aan het woord: wat zijn volgens hen de voor- en nadelen van verzelfstandiging? Olga Van Oost (Faro/VUB), Katrien Laporte (Designmuseum Gent), Marieke van Bommel (MAS Antwerpen) en Walter Rycquart (Museumstichting Antwerpen) gingen met elkaar in gesprek, onder moderatorschap van Werner Trio (VRT). Vervolgens gaven Jan Bloemen (Z33 Hasselt), Rein Wolfs (Bundeskunsthalle Bonn) en Joost Vander Auwera (Koninklijke Musea voor Schone Kunsten België, Brussel) hun visie.

Download hier het informatiedossier met het volledige programma en de bio's van de gastsprekers.

 

Scriptieprijs voor Cultuurmanagement

De dag werd afgesloten met de uitreiking van de jaarlijkse Scriptieprijs voor Cultuurmanagement. De prijs ging naar Linde Dessoy, voor haar scriptie 'Het leesbevorderingsbeleid van het Vlaams Fonds voor de Letteren'. Linde won € 2500.
Lees het juryverslag en de scriptie online.

 

Presentaties

Download hier de presentaties van de gastsprekers:

  • Koen Verhoest (Universiteit Antwerpen): 'Verzelfstandiging: een bestuurskundig perspectief'
  • Sjors Overman (Universiteit Utrecht): 'De kunst van afstemming in verantwoordingsrelaties'
  • Kaari Kiitsak-Prikk (m.m.v. Annukka Jyräma) (Estonian Academy of Music and Theatre): 'Changed legal status of Estonian Public Cultural Organisations: a Key to Changes in the International Field'
  • Olga Van Oost (Faro/Vrije Universiteit Brussel): 'Republiek Museum: zelfbeschikking als ideaal of doembeeld?'
  • Katrien Laporte (Designmuseum Gent)
  • Walter Rycquart (MAS Antwerpen)
  • Jan Bloemen (Z33 Hasselt)
  • Reins Wolfs (Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland, Bonn)