Side header image

Wat kost studeren?

Hoeveel het kost om een jaar te studeren aan de universiteit varieert per opleiding en per student. Onderstaande aanwijzingen laten toe een inschatting van je kosten te maken.

Studiekosten

Studiekosten

Studiegeld

Studiegeld is het bedrag dat je betaalt naar aanleiding van de inschrijving en geeft je toegang tot de onderwijsactiviteiten en/of de examens.

Opleidingsgebonden studiekosten

  • De opleidingsgebonden studiekosten voor boeken, cursussen, uitstappen en software verschillen per opleiding. Meer informatie over de opleidingsgebonden via de opleidingspagina’s van de faculteiten. Hier wordt voor het 1e bachelorjaar weergegeven hoeveel extra kosten er zijn. Kies de bacheloropleiding van je keuze. Via ‘hoe inschrijven’ vind je de info over de specifieke studiekosten onder ‘ Andere studiekosten’.
  • Reken voor het afprinten van online cursusmateriaal op Blackboard ongeveer 100 euro. 

Verplaatsingskosten

De verplaatsingskosten zijn afhankelijk van de woonplaats en het vervoermiddel. Gemiddelden geven is onmogelijk. 
Op weg naar de juiste campus

Huurprijs van een kot

Gemiddeld betaal je 390 euro per maand voor een gemeubelde kamer met gedeeld sanitair en gedeelde keuken, kosten niet inbegrepen. De huurprijs van een studio met eigen sanitair en/of eigen keuken bedraagt 450 euro per maand, kosten niet inbegrepen. Voor een kamer in een studentenhome van de universiteit betaal je minder. Lees meer bij Op kamers in het studentenhome van de Universiteit Antwerpen. 

Volgens de nieuwe huurwetgeving moeten alle kosten en lasten in de huurprijs zijn inbegrepen, met uitzondering van water, energie en telecommunicatie.  

Leefkosten

Leefkosten

Voeding

De prijs van een dagschotel in het universitair restaurant varieert tussen 3,40 en 5,60 euro. Let wel: dit zijn de studentenprijzen op vertoon van een geldige studentenkaart.

Kosten voor ontspanning

Hou je van sport en cultuur, dan is de Plus Pass een (financieel) goed idee!  

chat
chat loading...