Specificaties laptop

voor de opleiding architectuur

Hou best rekening met onderstaande specificaties wanneer je een laptop aankoopt:

 • Processor
  i7 processor, 3.6 GHz Turbo of hoger. Bij voorkeur Intelprocessoren of AMD equivalent.

 • RAM-geheugen

  Zorg altijd voor zoveel mogelijk geheugen, hoe meer geheugen, hoe sneller je kan werken.Kies minimaal 16Gb RAM geheugen en kijk altijd of het moederbord verder uit te breiden is naar meer geheugen.Let erop dat je een 64 bits Windows moet hebben en beter geen Home Edition omdat deze niet voor alle applicaties ondersteund wordt.Om meerdere programma's tegelijkertijd te laten draaien is er voldoende RAM‐geheugen nodig. Als dit niet het geval is, zal het besturingssysteem langzamer worden. RAM‐geheugen is niet duur, dus bespaar hier niet op.

 • Harde schijf
  Kies bij voorkeur voor een SSD Solid State PCIe van minimaal 256 GB met eventueel bijkomend een SATA harde schijf van 500 GB of 1 TB met een toerental van minimaal 7200 rpm. Heb je meer budget dan kun je als tweede harde schijf ook een SSD kiezen.

 • Grafische kaart
  Dit component is één van de belangrijkste delen van de pc. Indien je hier een slechte keuze maakt zal dat de prestaties en stabiliteit van je systeem zwaar beïnvloeden voor bepaalde applicaties. Belangrijkste is dat de grafische kaart ondersteuning moet geven aan Dedicated OpenGL 2.1.
  Onze voorkeur gaat uit naar een NVidia Quadro met 2 Gb (meer mag altijd).

  De snelheid en kwaliteit van de schermweergave hangt voornamelijk af van de prestaties van de grafische kaart. Voor tekensoftware gebruik je best geen ingebouwde kaart, maar een dedicated grafische kaart met een eigen geheugen van 2‐4GB of meer.
  Sommige render‐functies vergen meer van de grafische hardware dan andere. De schermsnelheid en ‐kwaliteit die de Render Graphics Module biedt voor de weergave van plattegronden en 3D‐modellen, houdt rechtstreeks verband met de snelheid, de geheugengrootte en de ondersteunde functies van de grafische kaart. Bij gebruik van de juiste hardware levert het tekenprogramma snelle en vloeiende prestaties. Gebruik je oudere of incompatibele hardware, dan zal je merken dat de tekensoftware aanzienlijk trager werkt.

  Grafische kaarten moeten ten minste versie 2.1 van OpenGL ondersteunen. Kaarten die niet aan deze aanbeveling voldoen, zijn beperkt in functionaliteit en niet erg krachtig, vooral bij OpenGL‐ rendering. Over het algemeen geldt dat hoe krachtiger je grafische kaart is, hoe vloeiender je met de tekensoftware kan werken.

 • Resterende onderdelen
  Voor de andere onderdelen zoals DVD-schrijvers, toetsenbord, muis en dergelijke gelden er geen specifieke eisen. De monitor kies je altijd zo groot mogelijk. Bij een laptop moet je ook in het achterhoofd houden dat een 17” of groter prettiger werkt maar ook zwaarder weegt en meer stroom gebruikt. 13” of 14” is weer te klein, dus 15”/15.6” is een mooi gemiddelde.

  De resolutie van het scherm is 1920x1080.

 • Operating system

  Koop een pc/laptop met daarop Windows 10 of 11 (altijd 64 bit).

Via de faculteit kunnen studenten korting krijgen op Dell Precision laptops. Studenten vinden hierover, na inschrijven, meer info via 'ICT' in het studentenportaal.

Hoe groter je budget is, des te zwaarder zou je computer kunnen zijn maar pas op dat je zeker geen overbodig zware configuratie koopt.