Getuigenissen van studenten

Jens Fruytier: Architectuur is meer dan gebouwen ontwerpen, het is een passie die mens en omgeving verbindt

Een opleiding als architectuur onderscheidt zich door het creatieve, namelijk het ontwerpen en onderzoeken. Toen ik aan mijn opleiding in Antwerpen begon, kreeg ik bakken aan informatie: essentiële kennis en referenties. Het ontwerpen en creatief bezig zijn vond ik altijd een meerwaarde in de opleiding, al doende leert men! Het overleggen en zoeken naar oplossingen met docenten en studiegenoten was voor mij een dagdagelijkse bezigheid. De werkdruk lag hoog, maar ik deed het steeds met veel ambitie. Door de onderzoekende ingesteldheid in de masteropleiding word je mee betrokken bij het dagdagelijkse debat over architectuur.

Tijdens de opleiding heb ik de stad Antwerpen ontdekt en kan er nog steeds niet genoeg van krijgen. Vandaag werk ik bij het creatieve Antwerpse bureau ‘met zicht op zee architecten en ontwerpers’ waar ik nog elke dag nieuwe kennis verwerf. Ik kijk nog elke dag nostalgisch naar mijn studentenjaren en ik hoop op een dag terug in de academische wereld te kunnen stappen!

Lucas Van Remoortel: In Antwerpen is de aanpak realistisch en pragmatisch, en dat ligt mij. Het draait hier niet alleen om coole designs of objecten, maar wel om de architectuur én haar context binnen de stad

Ik ben gek op tekenen en dingen creëren, daarom koos ik er voor om architectuur te studeren. Het is een zeer uitdagende opleiding omdat je met gebouwen, steden en binnenruimten mag werken en bij elk ontwerp mooi en kwalitatief resultaat moet bekomen. Als architect heb je niet de creatieve vrijheid van een schilder of beeldhouwer, maar dit wil niet zeggen dat je niet iets moois kan creëren.

In Antwerpen is de aanpak realistisch en pragmatisch, en dat ligt mij. Het draait hier niet alleen om coole designs of objecten, maar wel om de architectuur én haar context binnen de stad. De universiteit heeft haar eigen niche. Dit is zeer interessant.

Mijn hoogtepunten in de opleiding zijn de jaarlijkse reizen met mijn medestudenten. We bezoeken veel gebouwen en steden die heel relevant zijn voor onze ontwerpopdrachten in de studio’s.