Verwachte voorkennis voor de bachelor architectuur

Als architectuurstudent in spe heb je geen specifieke voorkennis nodig. Je moet wel bereid zijn om je 5 jaar lang op je studie te focussen. Een brede interesse (mens, maatschappij, kunst, wetenschap, architectuur, design, technologie, geschiedenis…) en een goede algemene vorming zijn belangrijk. Daarnaast heb je ook een onderzoekende houding en zin voor creativiteit nodig.

De moeilijkheid in de opleiding zit in de combinatie theorie en praktijk, en het evenwicht hiertussen. De theorie niet vergeten als je met de praktijk bezig bent, en omgekeerd. Deze attitude is heel belangrijk.

Tekenen

Met tekenen start je van 0, maar het tempo ligt hoog. Het is echter niet de bedoeling dat je de top bereikt. Een creatieve instelling, durf, nieuwsgierigheid en openstaan voor nieuwe dingen zijn veel belangrijker.

Bij de start van de opleiding zijn er meestal twee groepen: studenten die uit een meer artistieke richting komen en wat onzeker zijn over de theorie, en studenten die theoretisch wel wat gewoon zijn maar nog nooit getekend hebben. De opleiding is inderdaad een 2-spoor, en op beide gebieden wordt ingezet. Hierdoor verwachten we een combinatie van skills die niet voor iedereen evident is.

Wiskunde voor ontwerpers: inzicht in ruimte en vorm

De wiskunde in de opleiding is afgestemd op het beroep van architect. Geen wiskunde om de wiskunde, maar wiskunde voor ontwerpers: meetkunde (vormstructuren, spiegelingen, patronen…). Je past deze bovendien meteen toe in je ontwerpen.

Had je minder dan 5 uur wiskunde in het secundair onderwijs, dan raden wij aan om in september de voorbereidende cursus wiskunde te volgen.

Goed om weten: er zijn ook studenten die 3 uur wiskunde volgden in het secundair onderwijs en absoluut geen problemen hebben met de wiskunde in de opleiding.

In de opleiding leer je communiceren met beelden: op papier en digitaal