Bachelor toegepaste taalkunde

Wat moet je weten over Toegepaste Taalkunde?

Prof. Anne Verhaert vat het even voor je samen.

Meertaligheid is een realiteit; talen studeren een passie. In de bachelor toegepaste taalkunde leer je twee vreemde talen bijna zo goed als je moedertaal spreken én verdiep je je in de culturen van hun taalgebieden.

Bekijk het studieprogramma voor een overzicht van alle opleidingsonderdelen.

Overtuigd om toegepaste taalkunde te studeren? Lees de toelatingsvoorwaarden en schrijf je in voor de opleiding.

Focus op interculturele communicatie

'Connecting cultures' is onze missie en die vertalen we naar een studieprogramma dat gericht is op:

Stel je even voor dat een Nederlandse bedrijfsleider zijn product wil lanceren op de Chinese markt. Nederlanders en Chinezen staan op een andere manier in het leven; ze denken, voelen, leven en eten anders. De bedrijfsleider doet dus best beroep op taalspecialisten die niet enkel beide talen op ‘near native’ niveau beheersen, maar ook vertrouwd zijn met beide culturen.

Communicatie is dus onlosmakelijk verbonden met de cultuur van het taalgebied. Daar besteden we in de bacheloropleiding toegepaste taalkunde veel aandacht aan. We brengen je de kennis, vaardigheden en attitudes bij om een intercultureel communicatieproces in goede banen te leiden.

Babel

De Antwerpse opleiding onderscheidt zich voorts met het opleidingsonderdeel 'Babel', dat je volgt in het eerste deel van het bachelortraject en een inleiding tot de taal-, vertaal- en literatuurwetenschap inhoudt.

Dat is verrijkend op zich, maar biedt nog een voordeel. 'Babel' maakt ook deel uit van de opleiding taal- en letterkunde. Merk je dat de andere taaldiscipline je beter ligt, dan is het mogelijk om na het eerste semester van opleiding te wisselen zonder te veel studiepunten te verliezen.