Jobmogelijkheden als vertaler of tolk

Goed nieuws! Volgens de recentste cijfers van VDAB hebben vrijwel alle studenten vertalen (91,5%) en tolken (100%) binnen één jaar werk gevonden. Hier kan je ideeën opdoen over de sectoren waarin afgestudeerde vertalers en tolken werken en welke andere beroepen je kan doen met dit diploma.

In welke sectoren kom je terecht?

Zelfstandig vertaler/tolk

Waarom niet gewoon je eigen baas worden en een vertaalbedrijf starten? Geen dagelijkse file, een job op maat van je leven en talloze online 'communities' om  overleg te plegen met collega's. Vertalen en tolken blijft big business, want vertaaltechnologie kan niet op zichzelf werken.

Bedrijfswereld en internationale organisaties

Bedrijven en organisaties met veel internationale contacten zijn voortdurend op zoek naar taalexperts, al dan niet op freelancebasis.

Vertaler leest een tekst voor in een microfoon

Als vertaler ga je aan de slag met contracten, reclameteksten, handleidingen, websites en sociale media. Niet enkel tekst, maar ook geluiden en beelden moeten hertaald worden.

Als tolk ben je onmisbaar bij internationale meetings, conferenties, rechtszaken en politieverhoren. Er zijn ook veel sociaal tolken nodig om nieuwkomers te helpen bij sociale diensten of het gerecht.

​​Media en communicatie

Met je uitstekende taalgevoel zijn er veel jobs die jij kan doen binnen de media en communicatie. Specifiek voor vertalers en tolken is er een rol weggelegd bij de ondertiteling van films en televisieprogramma's, dat vaak live gebeurt met spraakherkenningstechnologie. Ook audiobeschrijvingen van beelden voor blinden en slechtzienden zijn in opmars. De nodige skills kan je tijdens de opleiding leren, waarvoor we samenwerken met VRT en de Vlaamse commerciële zenders.

Onderwijs en onderzoek

ID-TS logo

Als je wilt lesgeven, heb je twee opties:

 1. Je volgt meteen na je bacheloropleiding een educatieve master talen (120 sp)
 2. Je volgt een master vertalen of tolken (60 sp) en rond af met een verkort traject van de educatieve master talen (60 sp + 15 sp).

Liever een onderzoekscarrière? Dan kan je doctoreren in de vertaalwetenschap. Bovendien is dat doctoraat aangesloten bij het onderzoeksnetwerk ID-TS, International Doctorate in Translation Studies.

Welke jobs kan je doen met een diploma vertaler of tolk?

 • Vertaler of tolk: als zelfstandige, freelance of bij een taalbureau
 • Ondertitelaar bij een mediabedrijf
 • Audiobeschrijver in de cultuursector
 • Communicatieverantwoordelijke in een internationaal bedrijf
 • Lokalisator van videogames
 • Sociaal tolk voor ziekenhuizen
 • Conferentietolk bij de Europese instellingen
 • Taalcoach bij een tewerkstellingsdienst
 • Leraar na de educatieve master talen
 • ...