Van de zon tot plasma-TV: plasma's in ons dagelijks leven

Maandag 13 oktober 2014

Korte omschrijving van de lezing

Plasma wordt ook de vierde aggregatietoestand genoemd, naast vast, vloeibaar en gas.

Plasma komt voor in de natuur (bv. de zon, maar ook bliksem en het Noorderlicht), en kan ook door de mens worden opgewekt. Een plasma is een geïoniseerd gas, en bestaat dus niet alleen uit neutrale moleculen of atomen, maar ook uit geladen deeltjes (elektronen, ionen). Daarnaast worden ook reactieve deeltjes (radicalen, en geëxciteerde atomen of moleculen) gevormd.

Al deze deeltjes kunnen met elkaar reageren, en deze “chemische cocktail” maakt dat plasma’s heel veel toepassingen kennen. Zo worden plasma’s bij heel hoge temperaturen opgewekt om kernfusie te realiseren. Dit zijn lange-termijn projecten, maar als deze gerealiseerd kunnen worden, betekent dit een oplossing voor de werelwijde energieproblematiek.

Daarnaast kunnen plasma’s ook bij kamertemperatuur opgewekt worden, en gebruikt worden voor heel veel toepassingen, zoals voor het afzetten van coatings (bv. op glas, op plastic folie, op textiel,...) en voor het maken van computerchips. Je vindt ook plasma's in lampen, lasers, plasma-TV’s, in de analytische chemie en in milieu- en medische toepassingen.

In deze lezing zal uitgelegd worden wat een plasma juist is, en zullen deze toepassingen wat meer in detail toegelicht worden.


  
Annemie Bogaerts

Annemie Bogaerts is hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen, de universiteit waar ze in 1996 doctoreerde in de wetenschappen. Haar onderzoeksdomein is de studie van plasmaprocessen. Ze stichtte en leidt de onderzoeksgroep PLASMANT. Ze doceert verschillende vakken chemie, is lid van internationale wetenschappelijke organisaties en heeft talrijke publicaties op haar naam staan. Haar wetenschappelijk onderzoek werd al beloond met verschillende ‘awards’.