Antwerp School of Education

Kritisch denken in het wetenschapsonderwijs

Uitdagingen, praktijken en beleidspaden onder de loep


Hoe kunnen we leerlingen beter ondersteunen om kritisch na te denken over wetenschap in een wereld vol misinformatie, controverses en maatschappelijke uitdagingen?

Op 17 november 2025 organiseert UAntwerpen een eendaagse mini-conferentie rond deze urgente vraag. Dit evenement brengt onderzoekers, leerkrachten en beleidsmakers samen om te verkennen hoe kritisch denken krachtiger kan worden geïntegreerd in het wetenschapsonderwijs.

Via inspirerende lezingen, interactieve workshops en diepgaande discussies streven we ernaar om:

  • Inzicht te bieden in de huidige uitdagingen binnen het wetenschapsonderwijs
  • Praktijken te delen die gebaseerd zijn op recent onderzoek
  • Bruggen te slaan tussen academische inzichten, klaspraktijk en onderwijskundig beleid
Bron: 

Rombaut, E. ‘Kritisch denken: redeneren, oordelen, handelen en reflecteren’. In Filosofie op school: Handboek vakdidactiek filosofie, onder redactie van D. Berendsen, N. Kienstra, K. Poortier, en F. Rombout, 167–91. Amsterdam: Boom, 2021.​

Thema van de conferentie

Het integreren van kritisch denken in het wetenschapsonderwijs is vandaag de dag noodzakelijk, maar complex. De snelle verspreiding van misinformatie, de blijvende aanwezigheid van controversiële wetenschappelijke thema’s, en de roep om toekomstbestendige curricula stellen hoge eisen aan het onderwijs. Leerkrachten en beleidsmakers staan voor de taak om een nieuwe generatie leerlingen op te leiden die wetenschappelijke informatie kritisch kan analyseren en zich bewust beweegt in een complexe samenleving.

Met deze mini-conferentie willen we ruimte creëren voor reflectie, praktijkuitwisseling en constructieve dialoog – met het oog op versterkt beleid en krachtige praktijk in het wetenschapsonderwijs van morgen.

Binnenkort vind je op deze pagina meer details over de dagindeling, inschrijvingsmogelijkheden en de exacte locatie. Wil je op de hoogte blijven? Neem dan contact op via lotte.boven@uantwerpen.be, dan informeren we je zodra er updates zijn.