Side header image

Geschiedenis van de Universiteit Antwerpen

De Universiteit Antwerpen is een jonge universiteit, ontstaan uit drie universitaire instellingen.

  • UFSIA (Universitaire Faculteiten Sint-Ignatius Antwerpen)
  • RUCA (Rijksuniversitair Centrum Antwerpen)
  • UIA (Universitaire Instelling Antwerpen)

Mijlpalen

1852
In 1852 werden in Antwerpen de Rijkshandelshogeschool en Sint-Ignatius Handelshogeschool opgericht. Deze handelsinstituten zetten Antwerpen mee op de kaart als wereldstad van handel en cultuur.    

1965
In 1965 verwierven de handelsinstituten een universiteitslabel: de Faculteit Economische Wetenschappen werd opgericht. De Rijkshandelshogeschool organiseert wetenschappelijke en geneeskundestudies en wordt omgedoopt tot RUCA (Rijksuniversitair Centrum Antwerpen). De Sint-Ignatius Handelshogeschool breidt ook uit en biedt sociale wetenschappen en rechten aan. In 1965 wordt hieruit de UFSIA (Universitaire Faculteiten Sint-Ignatius te Antwerpen) geboren. 

1971
De wet van 7 april 1971 voert voor het eerst wettelijk de benaming 'Universiteit Antwerpen' in.

1973
Vanaf 1973 werken de drie instellingen samen in een confederatie onder de naam ‘Universiteit Antwerpen’.

2000
Prof. dr. Francis baron Van Loon is rector van UAntwerpen in pre- en postfusie fase van 2000 tot 2008.
 
2003
Sinds oktober 2003 is de confederatie omgevormd tot één Universiteit Antwerpen. Ze is een jonge universiteit die de troeven van haar historische wortels combineert met haar ambitie positief bij te dragen aan de samenleving.

2008
Prof. dr. Alain Verschoren is van 2008 tot 2016 rector van de Universiteit Antwerpen. 

2013-'14
In het academiejaar 2013-'14 verwelkomt de universiteit twee nieuwe faculteiten.

  • De verschillende hogeschoolopleidingen rond productontwikkeling, architectuur en conservatie en restauratie van de Artesis Hogeschool Antwerpen worden ondergebracht in de Faculteit Ontwerpwetenschappen van de Universiteit Antwerpen.
  • De ingenieursopleidingen van de Karel de Grote-Hogeschool en Artesis Hogeschool Antwerpen smelten samen tot de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen.
  • Daarnaast worden de opleidingen vertalen en tolken geïntegreerd in de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte en de opleidingen revalidatiewetenschappen en kinesitherapie in de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen.

2016
Prof. dr. Herman Van Goethem, jurist en historicus, start als nieuwe rector op 1 oktober 2016. Zijn ambtstermijn loopt tot 2020.