Scriptieprijs 2019: Djamila Boulil (Rijksuniversiteit Groningen)

All in this together: op weg naar een internationaal cultureel-erfgoedbeleid

Het Fonds voor Cultuurmanagement van de Universiteit Antwerpen reikt alternerend een prijs uit aan een masterscriptie en een doctoraatsstudie over cultuurmanagement- en beleid. Het Fonds wil daarmee de kwaliteit van managementpraktijken in de culturele en creatieve sectoren stimuleren en kansen bieden aan jonge onderzoekers. Het Fonds voor Cultuurmanagement ontving voor de award van 2020 een variëteit aan kandidaturen uit verscheidene landen: de UK, Servië, Nederland en Vlaanderen.

Een jury van vijf experts kende de hoofdprijs van 2500 euro uiteindelijk toe aan Djamila Boulil voor haar masterscriptie  All in This Together. A Social Network Study into International Cultural Exchange. Haar scriptie levert nieuwe inzichten op naar de kenmerken van succesvolle internationale culturele samenwerking. Djamila Boulil koppelt haar onderzoek ook aan leiderschap. “In de bestaande literatuur wordt meestal verwezen naar het belang van communities, maar zij wijst op het belang van beleid. Hiermee is de scriptie uitermate verfrissend”, geeft Prof. dr. Annick Schramme (UAntwerpen) aan. Bovendien heeft het onderzoek al een grote impact gehad in de sector in Nederland en Vlaanderen. Djamila Boulil werd al op verschillende conferenties uitgenodigd. Naar aanleiding van haar scriptie gaf ook ze ook interview in Faro.

Een eervolle vermelding gaat ook naar twee andere laureaten van de prijs. Eva Hekman ( Radboud University Nijmegen) onderzocht met haar scriptie, Legitimering in (on)afhankelijkheid, de verschillen in doelstellingen tussen het management van publieke musea en private musea in Nederland. Leonie Bultynck (UAntwerpen) onderzocht in haar scriptie, Diversity and Inclusion in the Smithsonian Institution. The Diversity Advisory Councils in the National Museum of Natural History and the National Museum of American History, een klassiek managementprobleem: hoe een bepaalde praktijk binnen een cultuurorganisatie doeltreffend (effectief) is.

Recent verscheen ook een interview met Djamila in Faro naar aanleiding van de prijs.

Lees hier de scriptie van Djamila Boulil.

Lees hier de scriptie van Leonie Bultynck.

Lees hier de scriptie van Eva Hekman.

Lees het volledige verslag van de jury.

Masterclass laureaten Scriptieprijs Cultuurmanagement

Op 10 februari tussen 18u en 20u organiseerden we een digitale masterclass met de drie laureaten in samenwerking met Faro en Kunstenpunt