Toelatingsexamen arts

Als je aan een Vlaamse universiteit geneeskunde wil studeren, moet je deelnemen aan het toelatingsexamen arts. Wie slaagt én gunstig gerangschikt is, mag starten met de opleiding geneeskunde.

Het examen

Het examen vindt jaarlijks plaats in juli. Het neemt de volledige dag in beslag en bestaat uit 2 onderdelen.

  • Kennis en inzicht in de wetenschappen (KIW) peilt naar je kennis van en inzicht in biologie, fysica, chemie en wiskunde.
  • Generieke competenties (GC) peilt naar algemene kennis, vaardigheden en attitudes die voor een toekomstige geneeskundestudent en arts belangrijk zijn.

Inschrijven voor het toelatingsexamen is verplicht en doe je online.

Toelatingsexamen in tijden van Covid-19

De organisatie van het toelatingsexamen verliep in 2020 door de Covid-19 maatregelen op een aangepaste manier. Of dit in 2021 ook zal zijn, zal nog meegedeeld worden. Raadpleeg de website van het toelatingsexamen voor actuele informatie. Hieronder vind je alvast een overzicht van de belangrijkste wijzigingen in 2020.

  • Het examen werd verplaatst naar dinsdag 25 augustus 2020
  • De examens werden voor de eerste keer digitaal afgenomen, op verschillende locaties verspreid over heel Vlaanderen
  • Een beperkt aantal leerstofelementen (van het KIW-onderdeel) werd geschrapt in het examen omdat ze vaak pas op het einde van het zesde jaar secundair onderwijs behandeld worden. Bekijk het aangepaste leerstofoverzicht. Deze aanpassing hebben geen impact op de moeilijkheidsgraad van het examen.
  • Om physical distancing te kunnen respecteren, vroeg de examencommissie uitdrukkelijk aan leerlingen uit het vijfde jaar secundair onderwijs om zich niet in te schrijven.

Voorbereidende workshops


Wil je je slaagkansen op het toelatingsexamen verhogen

Volg de voorbereidende workshops. Deze worden elk jaar georganiseerd door studentenvereniging EMSA, met steun van de opleiding geneeskunde aan UAntwerpen.

Je resultaat

Ongeveer 10 dagen na het examen kan je je resultaat online raadplegen.

Je bent geslaagd als je ten minste de helft van de punten behaalt voor het onderdeel KIW én het onderdeel GC. Als je geslaagd bent, word je gerangschikt. Als je evenveel of meer punten hebt dan de persoon op plaats 1153 ben je gunstig gerangschikt en mag je inschrijven voor de opleiding geneeskunde.

Ben je er niet bij? Het is belangrijk dat je een andere opleiding kiest waarvoor je je kan motiveren, ook als je opnieuw wilt deelnemen aan het toelatingsexamen. Lees onze tips voor een goed plan b.