Toelatingsexamen arts

Als je aan een Vlaamse universiteit geneeskunde wil studeren, moet je deelnemen aan het toelatingsexamen arts. Wie slaagt én gunstig gerangschikt is, mag starten met de opleiding geneeskunde.

Het examen vindt jaarlijks plaats in juli. Het neemt de volledige dag in beslag en bestaat uit 2 onderdelen:

  • Kennis en inzicht in de wetenschappen (KIW) peilt naar je kennis van en inzicht in biologie, fysica, chemie en wiskunde.
  • Generieke competenties (GC) peilt naar algemene kennis, vaardigheden en attitudes die voor een toekomstige geneeskundestudent en arts belangrijk zijn.

Toelatingsexamen in tijden van COVID-19

De organisatie van het toelatingsexamen verloopt wegens de geldende COVID-19-maatregelen op een aangepaste manier.

De examens worden digitaal afgenomen, op verschillende locaties verspreid over heel Vlaanderen. Op 15 juni 2021 verneemt elke ingeschreven deelnemer waar die het examen zal afleggen.​

Om onnodige contacten te vermijden, vroeg de examencommissie uitdrukkelijk aan leerlingen uit het vijfde jaar secundair onderwijs om zich niet in te schrijven. Vanaf 16 juli kan iedereen wel het hele examen thuis afleggen als oefening, en daarbij meteen de resultaten te zien krijgen.

Raadpleeg de website van het toelatingsexamen voor de meest actuele informatie.

Je resultaat

Ongeveer 10 dagen na het examen kan je je resultaat online raadplegen.

Je bent geslaagd als je ten minste de helft van de punten behaalt voor het onderdeel KIW én het onderdeel GC. Als je geslaagd bent, word je gerangschikt. Als je evenveel of meer punten hebt dan de persoon op plaats 1153 ben je gunstig gerangschikt en mag je inschrijven voor de opleiding geneeskunde.

Ben je er niet bij? Het is belangrijk dat je een andere opleiding kiest waarvoor je je kan motiveren, ook als je opnieuw wilt deelnemen aan het toelatingsexamen. Lees onze tips voor een goed plan b.

Wat moet je kennen en kunnen voor het toelatingsexamen?

Het leerstofoverzicht voor het toelatingsexamen vertelt je wat je moet kennen. Het is belangrijk om de leerstof van de wetenschapsvakken wiskunde, chemie, fysica en biologie uit het middelbaar opnieuw in te studeren of zelfs bij te spijkeren, zeker als je in het middelbaar maar een beperkt pakket wetenschappen kreeg. Maak je ook vertrouwd met medische teksten, zoals die uit het Tijdschrift voor Geneeskunde en Gezondheidszorg. Je kunt jezelf testen aan de hand van de examens van de voorbije jaren.

Inschrijven voor het toelatingsexamen is verplicht en doe je online.