Geschiedenis

Geschiedenis

Onze wereld verandert constant en de opleiding geschiedenis van de Universiteit Antwerpen verandert mee. Hier leer je onder meer hoe gebeurtenissen elders in de wereld, buiten Europa, onze samenleving beïnvloeden, wat ecologische geschiedenis ons kan vertellen over klimaatverandering en hoe nieuwe media als games ingezet kunnen worden in het geschiedenisonderwijs.

Wat je voor deze opleiding zeker nodig hebt, zijn een brede interesse voor mens en maatschappij, een kritsche houding en zin voor precisiewerk. Ook iets voor jou?

Herken jij je in Sophies verhaal?

Lees de brochure

Mens en maatschappij, van vroeger tot nu

In de bachelor in de geschiedenis passeren de verschillende historische periodes – van oudheid tot eigentijdse geschiedenis – de revue. Daarnaast zoom je in op de geschiedenis van één periode of één thema. Die periode en dat thema kies je zelf.

De geschiedenis van de islamwereld neemt een bijzondere plaats in het studieprogramma in. Dat maakt de Antwerpse opleiding uniek. De term ‘islamwereld’ verwijst niet in de eerste plaats naar een religieuze gemeenschap, maar wel naar alle delen van de wereld waar de islam een impact heeft gehad op de samenleving, de politiek, de economie en de cultuur, sinds zijn ontstaan tot vandaag.

De master in de geschiedenis biedt je nog meer keuzevrijheid: meer dan een derde van je studieprogramma stel je zelf samen, op maat van je interesses.

Sterk gericht op onderzoek en debat

Onderzoek staat centraal in de opleiding. Niet alleen verricht je zelfstandig complex wetenschappelijk werk, maar je maakt je ook de wetenschappelijke debatcultuur eigen. Uit een massa schijnbaar ongerelateerde gegevens weet je de juiste informatie te halen. Je denkt kritisch na en vormt een gefundeerde opinie over de evoluties in het historisch onderzoek en wat die betekenen in de grote maatschappelijke debatten. Daarover kan je een overtuigend en beredeneerd verhaal brengen.

Gewaardeerd in breed beroepenveld

Deze brede en tegelijk diepgaande wetenschappelijke vorming maakt je breed inzetbaar op de arbeidsmarkt. Kies je voor de stage, dan heb je bovendien al een eerste beroepservaring op zak.

Afstand tussen student en professor is zeer klein

De Antwerpse opleiding combineert de kritische massa van een grote universiteit met de voordelen van een kleine. Professoren kennen hun studenten persoonlijk en staan altijd ter beschikking voor extra uitleg en feedback.