Geschiedenis studeren, iets voor jou?

Als je voor de opleiding geschiedenis kiest, heb je een brede interesse voor mens en maatschappij vroeger en nu, maar je bent ook geboeid door sociaal-wetenschappelijke en filosofische thema’s.

Je staat te popelen om zelf historisch onderzoek te verrichten: je wil je onderdompelen in de historische methode, je duikt met plezier bibliotheken en archieven in, en je leest en schrijft graag.

Historisch onderzoek is precisiewerk. Je hebt geduld en zin voor detail om bronnen nauwkeurig te analyseren.

Van groot belang zijn ook:

  • een kritische houding om onderzoeksvragen creatief en doortastend te bedenken en te beantwoorden
  • goed inzicht in de complexiteit van de menselijke samenleving
  • de capaciteit om vlot te redeneren

Nederlandse taalvaardigheid is belangrijk, maar ook een goede (passieve) kennis van Frans en Engels is noodzakelijk om buitenlandse historische teksten vlot te kunnen lezen en analyseren.

Tijdens je opleiding geschiedenis word je omringd door professoren die vol passie vertellen over hun onderzoek en expertise. Daarnaast verruimen meeslepende gastsprekers je blik op het verleden.

Geschiedenis studeren aan de Universiteit Antwerpen doe je echter niet alleen in de aula: op studietrip, in binnen- en buitenland, beleef en onderzoek je zelf de gevolgen van historische gebeurtenissen.

Voor de ideale mix van studiehulp en het studentenleven zit je bij Klio goed, de studentenvereniging van het Departement Geschiedenis.

Middeleeuwse staatsvorming leren door te gamen

In de lessen 'Middeleeuwen: politiek en instellingen' (bachelor 3) kruip je zelf in de huid van een middeleeuwse koning, graaf of hertog in het computerspel Crusader Kings II. Via oorlogen en strategische huwelijken houd je de controle over je rijk.


Gamen in de les is plezierig én leerrijk. Het spel zet namelijk een vraag centraal die alle politieke en middeleeuwse historici zich stellen: “is all politics personal?”. Daarnaast let je erop hoe de game het verleden voorstelt, inclusief foutjes en clichés. Zo bestond heus niet alleen Europa in de middeleeuwen en hielden niet alle koningin-moeders van hun kinderen.

Ontdek meer over hoe geschiedenisstudenten leren door een computerspel.

'Ik had nooit gedacht te tuinieren in een opleiding geschiedenis!'

De moestuin ligt op de Stadscampus en is verdeeld in drie 'tijdzones': laat-middeleeuwen, achttiende eeuw en Tweede Wereldoorlog. In elk deel verzorgen de studenten gewassen die typisch zijn voor de gekozen tijdperiode. Bovendien moeten ze het stellen met ouderwetse handwerktuigen.

Voor studenten met groene vingers!

Honderd oude boekdrukpersen

Als je houdt van boeken, dan is het keuzevak 'Geschiedenis van het gedrukte boek' iets voor jou. Prof. Pierre Delsaerdt vertelt erin alles over de boekproductie van voor en na de Industriële Revolutie.

Met wat geluk mag jij dan ook een bezoek brengen aan de indrukwekkende privécollectie drukpersen en zetmachines van doctoraatsstudent Patrick Goossens. Hij redde een honderdtal van die machines uit de 19de en vroege 20ste eeuw van de schroothoop. Zo gaat het geheugen van de grafische en typografische industrie niet verloren.

Patrick toont de studenten zijn drukpersen

Geregeld ondernemen studenten geschiedenis een studiereis om te ervaren welke de impact van historische gebeurtenissen kan zijn.

Balkan

De studenten van het mastervak Politieke geschiedenis: Thema's en debatten gaan elk jaar op studiereis naar

De Bosnische oorlog en het Beleg van Sarajevo (1992-1995) lieten diepe wonden achter in deze regio. Sarajevo wil liever herinnerd worden als de plaats van de Olympische Winterspelen van 1984, maar ook de Olympische sites zijn door de oorlog getekend. Zo gebruikten Servische Bosniërs de verlaten bobsleepiste als schutspositie.

De studenten brengen o.a. een bezoek aan de 'Atomic War Command': Tito's bunker in Konjic. Onder een berg werd tussen 1953 en 1979 een atoomschuilkelder gebouwd van 6000 m2, waar 500 hoge officieren, politieke functionarissen en Tito zelf het een half jaar konden uitzingen zonder buiten te hoeven komen. De schuilplek kostte 10 miljard dollar, maar werd nooit gebruikt.

Reis naar Bosnië in de master geschiedenis